Unul din 20 de adulţi folosește ţigări electronice

88

Un număr de 10,8 milioane de adulţi americani folosesc în prezent ţigări electronice, iar peste 50% dintre aceștia au sub 35 de ani.

În plus, unul din trei utilizatori de e-ţigarete „vapează” zilnic, avertizează cercetătorii în cadrul unui studiu recent, publicat în Annals of Internal Medicine.

Experţii au subliniat faptul că anumite grupuri vulnerabile sunt mai expuse riscului de a utiliza ţigări electronice. Printre acestea se află fumătorii de ţigări tradiţionale, adulţii șomeri și persoanele care aparţin comunităţii LGBT. Persoanele cu probleme medicale cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, astmul și tulburările respiratorii au fost, de asemenea, mult mai susceptibile de a utiliza ţigări electronice comparativ cu indivizii care nu manifestă aceste probleme de sănătate.

Cu toate că, la apariţia pe piaţă a ţigărilor electronice, acestea au fost promovate ca o alternativă sănătoasă la tutun, un studiu publicat în revista Pediatrics demontează această idee, arătând că și e-ţigările pot provoca apariţia cancerului. Cercetătorii de la Universitatea din California, SUA, au arătat că ţigările electronice conţin o serie de substanţe posibil carcinogene, iar cei care „vapează” prezintă un risc crescut de apariţie a cancerului, la fel ca fumătorii de ţigări tradiţionale. În plus, nicotina inhalată mărește frecvenţa cardiacă și tensiunea arterială, poate provoca rezistenţă la insulină și duce la diabetul zaharat de tip 2 și poate duce la modificări ale creierului care cresc riscul de dependenţă de alte medicamente, mai ales în rândul tinerilor.

Deși introducerea pe piaţă a ţigaretelor electronice i-a ajutat pe unii fumători dependenţi de nicotină, totuși numărul fumătorilor a continuat să crească, motiv pentru care cercetători din lumea medicală trag semnale de alarmă. „Publicitatea care sugerează că ţigările electronice sunt eficiente pentru renunţarea la fumat ar trebui să fie interzisă până când astfel de afirmaţii sunt susţinute prin dovezi știinţifice”, a afirmat Pamela Ling, cercetătoare de la Universitatea din California. „În ce privește rata renunţării, am descoperit că nu există nicio diferenţă între fumătorii care foloseau ţigări electronice și cei care foloseau ţigări normale”, a completat Ling.

La nivel global sunt peste 20,8 milioane de persoane care „vapează”. În Europa, ţara cu cei mai mulţi oameni adepţi ai acestui obicei este Marea Britanie, cu 2,8 milioane. În România, 27% din totalul populaţiei sunt fumători, iar dintre aceștia 8% utilizează ţigara elecronică.