Decesele din cauza bolilor hepatice provocate de alcool au crescut alarmant

234

Decesele cauzate de afecţiunile hepatice generate de consumul de alcool au crescut alarmant în ultimii ani în Statele Unite, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal. Decesele cauzate de ciroza în stadiu avansat au crescut cu 65% între 1999 și 2016, iar decesele cauzate de cancerul la ficat s-au dublat, potrivit studiului.

În ultimii 10 ani, cea mai mare creștere a numărului de decese din cauza cirozei s-a înregistrat la persoanele cu vârste între 25 și 34 de ani, cu o medie a deceselor de 10,5% pe an din grupurile analizate în studiu.

Conform lui Elliot Tapper, autorul principal al studiului și specialist hepatolog în cadrul Universităţii din Michigan, cele mai mari riscuri de a se îmbolnăvi de ciroză le au persoanele care beau mai multe pahare într-o singură seară sau care au cel puţin patru seri cu consum mare de alcool (mai mult de 4-5 pahare) pe săptămână. Un risc considerabil este înregistrat și de către băutorii de alcool cu un nivel scăzut până la moderat de consum, întrucât, în cazul lor, nefăcând nicio pauză în consum, ficatul nu are timp să se refacă.

Riscul apariţiei afecţiunilor hepatice crește odată cu doza și cu frecvenţa consumului de alcool.

Modalitatea în care alcoolul creşte riscul de cancer nu este pe deplin cunoscută. Ce cunosc experţii este faptul că alcoolul acţionează ca un iritant, în special la nivelul gurii şi al gâtului. Celulele afectate încearcă să se repare singure, ceea ce poate duce la modificări ale structurii acestora şi la apariţia celulelor cu o altă structură, care încep să se înmulţească rapid, ceea ce înseamnă cancer.

Într-un alt studiu, experţii în domeniul sănătăţii au arătat legături de cauzalitate între consumul de alcool și cancerul declanșat la orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect și sâni. „Există dovezi puternice că alcoolul cauzează cancer în șapte zone din organism și, probabil, și în altele”, a declarat profesorul Jennie Connor, cercetător la Universitatea din Otago, sud-vestul Noii Zeelande.

Diferenţe între efectele alcoolului asupra bărbaţilor și asupra femeilor

Deși experţii au remarcat o creștere a consumului de alcool în rândul femeilor, numărul morţilor înregistrate în rândul bărbaţilor a fost mai mare decât cel observat în cazul femeilor. Oamenii de știinţă au constatat că bărbaţii sunt de două ori mai susceptibili de a muri de ciroză și de aproape patru ori mai susceptibili de a muri de cancer la ficat, comparativ cu femeile, care sunt mai vulnerabile la leziunile hepatice generate de consumul de alcool, chiar și în cantităţi mici, întrucât sistemul lor digestiv este mai puţin capabil să proceseze alcoolul și crește astfel cantitatea care ajunge la ficat.

Pe de altă parte, cercetătorii susţin că riscul pentru cei care renunţă definitiv la alcool poate să scadă până la nivelul celor care nu au consumat niciodată. „Într-o oarecare măsură, multe alte organe au capacitatea de a se regenera, dar niciunul nu are aceeași capacitate ca ficatul”, a explicat Tapper.

La nivel global, peste 3,3 milioane de decese au fost asociate „consumului nociv de alcool”, potrivit unui raport publicat de OMS. În plus, statisticile arată că circa 25% din numărul total de decese la nivel mondial înregistrate în rândul tinerilor de 20-39 de ani sunt asociate consumului de alcool.

În ceea ce îi privește pe români, aceștia sunt printre cei mai mari consumatori de alcool din lume, conform unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel european, ocupăm locul 3.