Studiu: cititorii Bibliei preferă tiparul în locul versiunilor digitale

66

Cea mai utilizată aplicaţie pentru citirea Bibliei, YouVersion, a împlinit luna aceasta 10 ani de existenţă. Însă, deși utilizarea tehnologiei pentru a citi Biblia a devenit tot mai mult o preferinţă a cititorilor, majoritatea lor covârșitoare încă preferă varianta tipărită.

Aproape 9 din 10 cititori ai Bibliei (89%) preferă varianta tipărită a textului, iar această preferinţă a rămas aproape neschimbată în ultimii 8 ani. Aceasta este doar una dintre concluziile studiului „State of the Bible”, publicat de reputatul grup de analiză sociologică Barna, din Statele Unite. Deși respondenţii acestui sondaj sunt doar americani, tendinţele pe care le evidenţiază sunt relevante și pentru publicul din Europa.

Citirea Biblie în format digital nu a reușit să îi cucerească pe americani, deși Statele Unite au dat lumii câteva dintre cele mai bogate instrumente în acest sens. YouVersion este doar una dintre ele. Totuși, deși pentru lectură preferă Biblia pe hârtie, mai mult de jumătate dintre respondenţi (57%) au spus că folosesc internetul pentru a căuta diverse fragmente din Biblie, iar alţi 55% au spus că folosesc smartphone-ul în același scop. Nu mai puţin de 42% dintre cititorii Bibliei au această carte și în format digital, pe mobil. Peste o treime (35%) ascultă învăţături din Biblie prin intermediul podcasturilor sau a vreunei versiuni audio a Bibliei (36%).

Sondajul Barna a identificat nevoia împărtășită de 66% dintre americani de a ști mai multe despre conţinutul Bibliei. Între aceștia, 1 din 3 (29%) spun că își doresc foarte puternic să afle mai multe despre Biblie. Procente similare au fost înregistrate în privinţa celor care sunt interesaţi să afle mai multe despre cine este Iisus Hristos, 63% dintre respondenţi dorind acest lucru, între care 31% fiind puternic interesaţi de acest subiect. Interesant, cel mai mare nivel al curiozităţii a fost manifestat de cei care frecventează serviciile divine ale unei biserici, de cei care sunt deja familiarizaţi cu Biblia. Adulţii fără educaţie superioară și cei care au copii minori și-au exprimat și ei aceeași nevoie de a ști mai multe.

Jumătate dintre americani mărturisesc că s-au gândit „mult” la modul în care învăţăturile din Biblie se aplică la viaţa de zi cu zi. Circa 53% dintre ei declară că se gândesc profund la conţinutul Scripturii și, deși numărul lor nu a scăzut faţă de anul 2017, procentul a înregistrat totuși o diminuare faţă de anul 2011, când 61% dintre americani spuneau că se gândesc la felul în care pot să aplice principiile biblice în viaţă.

Aceia dintre americani care citesc Biblia în mod regulat (cel puţin lunar) se declară convinși că lectura Scripturii le-a sporit disponibilitatea de a-și manifesta mai mult credinţa (56%) și de a se comporta mai iubitor faţă de cei din jur (54%). Doi din 5 (43%) respondenţi sunt de părere că Biblia i-a ajutat să fie mai generoși în împărţirea timpului, a energiei și a resurselor lor financiare cu alţi oameni. Cu toate acestea, doar 47% dintre respondenţii cititori regulaţi ai Bibliei se declară foarte ferm convinși că aceasta i-a ajutat să aibă simţământul unei conexiuni cu Dumnezeu (31% sunt ferm convinși, iar 17% sunt convinși).

Atunci când fac bilanţul influenţei Bibliei în viaţa lor, nu mai puţin de 6 din 10 americani sunt de părere că Biblia le-a transformat viaţa. Adulţii căsătoriţi și cei cu copii minori sunt mai predispuși decât ceilalţi să scoată în evidenţă rolul transformator pe care Biblia l-a jucat în vieţile lor.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.