Decizie inedită: doctorii suedezi refuză să mai opereze fumători

843

Doctorii suedezi au decis că vor opera persoanele fumătoare doar în cazul unei urgenţe, dacă viaţa lor este în pericol. În rest, cei care vor să urce pe masa de operaţii trebuie să renunţe la viciu.

Reprezentanţii Uniunii medicilor şi cei ai Uniunii chirurgilor din Suedia au luat această decizie din cauza numărului mare de complicaţii care apar după operaţii. Doar anul trecut s-au înregistrat 16.000 de complicaţii din cauza fumatului. Inhalarea chimicalelor slăbește sistemul circulator și asta poate provoca infecţii, cheaguri de sânge și chiar moartea.

Medicii au explicat că 15%-20% dintre suedezi încă fumează. Autorităţile speră ca, până în 2025, să fie interzis fumatul cu totul.

Pentru intervenţiile de urgenţă, bolnavii trebuie să renunţe la fumat înainte de operaţie, iar pentru o procedură planificată, fumătorii trebuie să se lase de viciu cu şase, până la opt săptămâni înainte de operaţie. Cu această ocazie, medicii au anunţat și un plan de „susţinere morală şi psihologică sub forma unor discuţii cu specialiştii", conform declaraţiei de presă, citată de Gândul.