Diabetolog de top: „Pacienţii mei nu iau medicamente un an întreg“

4323

Nicolae Paulescu, unul dintre cercetătorii români de top este recunoscut internaţional ca inventatorul insulinei. Descoperirea făcută de el ajută milioane de bolnavi de diabet din toată lumea. Însă un medic de top din Bucureşti preferă să aleagă un tratament diferit pentru bolnavii de diabet, în locul descoperirii lui Paulescu: exerciţiul fizic şi o dietă adecvată.

Profesorul dr Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet „Nicolae Paulescu", spune că alimentaţia şi exerciţiul fizic pot avea, de multe ori, rezultate spectaculoase în tratarea diabetului zaharat de tip II. De aceea, de un an întreg, doctorul a ales să renunţe la tratamentul medicamentos în cazul a 60% dintre pacienţii săi.

În schimb, acesta le-a oferit unele produse din plante concepute de echipa de cercetare a institutului, care acţionează asupra viabilităţii celulelor pancreatice. „Uneori, rezultatele sunt extraordinar de mari", a declarat Ionescu-Târgovişte, într-un interviu pentru Adevărul.

În afară de aceste produse, medicul şi-a propus să imprime pacientului ideea că schimbarea stilului de viaţă este o armă foarte eficientă, pe care acesta o poate folosi cu succes. În acest sens, el propune o dietă echilibrată şi activitate fizică moderată, care reuşesc să întârzie aplicarea tratamentelor medicamentoase şi previn complicaţiile cronice.

Rezultatele obţinute astfel au şi un beneficiu psihologic, deoarece pacienţii sunt mult mai motivaţi atunci când văd că propriul lor organism e capabil să gestioneze boala.

Cum stăm cu diabetul?

În anul 1941, registrul de diabet din România număra 800 de pacienţi. Astăzi, statistica a ajuns să cuprindă peste 200.000 de bolnavi doar în Bucureşti, iar în ţară sunt peste 700.000 de pacienţi înregistraţi la diferitele centre de diabet. Dintre aceştia, aproximativ 300.000 urmează un tratament bazat pe dietă şi pe activitate fizică crescută.

Potrivit unui studiu realizat în 2011, diabetul de tip II ar putea fi vindecat printr-o simplă dietă. Explicaţia specialiştilor e simplă: dieta hipocalorică ar putea înlocui cu succes tratamentul clasic în cazul bolnavilor de diabet, insulina. Dieta hipocalorică se bazează pe alimente bogate în fibre, un conţinut scăzut de grăsimi şi carbohidraţi bine selectaţi.

„Această descoperire ar putea revoluţiona medicina, întrucât diabetul este considerat o boală incurabilă", precizează Dr. Sebastiaan Hammer, de la Centrul Medical al Universităţii Leiden din Olanda (care a realizat studiul). Rezultatele semnificative ale dietei hipocalorice sunt înregistrate după numai patru luni de la începerea ei.

Din păcate, 90% dintre pacienţii bolnavi de diabet de tip II sunt supraponderali sau obezi, un alt capitol la care nu stăm deloc bine. România se află pe locul al treilea în Europa cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză. Specialiştii pun ascensiunea nefericită a ţării noastre în topul european al supraponderalilor pe seama trecerii primei „generaţii fast-food" de după '90 în rândul adulţilor.

„Din păcate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea îşi doresc să scape de surplusul ponderal peste noapte şi refuză să înţeleagă că aşa ceva nu este posibil. Aşa se explică faptul că peste 80% dintre cei care mi se adresează au urmat cel puţin o dietă de înfometare, au slăbit şi au crescut apoi în greutate mai mult decât la începutul dietei", a spus lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie, într-un comunicat de presă.

După cum arată statisticile Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon", din Bucureşti, România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta după ce în 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 în privinţa procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi, notează Agerpres.

Statistica Institutului „C.I. Parhon" arată că 30% dintre românce sunt supraponderale şi că 20% dintre bărbaţi au o greutate peste normal. Şi la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare, 40% dintre copii fiind obezi.