Costul economic al mahmurelii americanilor

10

Mahmureala e productivă doar la Hollywood, unde Warner Brothers a reușit să genereze profit cu deja a treia parte a unui film despre trei prieteni americani care, după o beţie uluitoare, se trezesc în Mexic. Aventurile sunt, evident, mai palpitante în film decât în viaţa reală, mai ales după ce economiștii au calculat că „mahmureala" îi costă pe americani 160 de miliarde de dolari anual (cam cât au costat catastrofele naturale în anul 2012).

Consumul excesiv de alcool costă economia americană peste 220 de miliarde de dolari anual, adică circa 1,90 dolari pe porţie, în termenii pierderii productivităţii, arată un raport emis de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citat de The Atlantic.

Circa 72% din costuri se reflectă prin pierderea productivităţii la locul de muncă, 11% reprezintă cheltuielile pentru tratamentele pentru sănătate care devin necesare din cauza consumului de alcool, 9% e ponderea costurilor ridicate de infracţionalitatea asociată excesului de alcool, 6% sunt costurile implicate de accidentele de mașină și alte 2 procente sunt costuri mixte.