Limita de siguranţă în cazul consumului de alcool nu există

1244

Cât de puţin alcool să bem ca să ne bucurăm de tărie, dar să nu facem exces? Nu există nicio limită de siguranţă în cazul consumului de alcool, spun autorii unui studiu masiv, desfășurat la nivel internaţional. Oricât de puţin am bea, tot este prea mult.

O metaanaliză uriașă, care a analizat nu mai puţin de 592 de studii, cumulând un total de 28 de milioane de subiecţi a scos la iveală cele mai nebănuite concluzii legate de consumul de alcool.

Orice beneficiu al consumului de alcool este depășit de efectele sale nocive, spun autorii acestui studiu efectuat de Institutul pentru Metrica și Evaluarea Sănătăţii, din cadrul Universităţii Washington. „Studii anterioare au identificat un efect protector al alcoolului în faţa unor afecţiuni, însă noi am descoperit că riscurile combinate asociate consumului de alcool cresc odată cu orice cantitate de alcool”, a declarat dr. Max Griswold, coordonatorul studiului.

Un singur pahar de băutură pe zi crește cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afecţiuni asociate consumului de alcool. În cazul celor care consumă două băuturi pe zi, riscul de a dezvolta o afecţiune asociată alcoolului este mai mare cu 7%. Pentru persoanele care consumă cinci băuturi alcoolice pe zi, riscul creşte cu 37%. Pentru standardizare, studiul a considerat „un pahar de băutură” ca fiind acea băutură care conţine zece grame de alcool. „În mod deosebit, asocierea dintre consumul de alcool şi riscul de cancer, răniri şi boli infecţioase compensează efectele protectoare faţă de boala cardiacă ischemică în cazul femeilor studiate. Deşi riscurile asupra sănătăţii asociate cu alcoolul încep prin a fi mici în urma consumului unei singure băuturi pe zi, ele cresc rapid pe măsură ce oamenii beau mai mult”, a precizat Griswold.

În condiţiile în care, așa cum arată studiul, una din trei persoane la nivel global, adică 2,4 miliarde de oameni, consumă alcool, nu e de mirare că statistica anuală a celor care își pierd viaţa din pricina consumului se ridică la 2,5% dintre femei și la 6,8% dintre bărbaţi. Cancerul, tuberculoza și bolile de ficat sunt printre cele mai frecvente boli provocate de consumul de alcool.

Tiparele de consum al băuturilor alcoolice variază considerabil la nivel mondial, se precizează în studiu. Danemarca s-a dovedit a avea cea mai mare proporţie de consumatori de alcool – 95,3% dintre femei şi 97,3% dintre bărbaţi. În Pakistan şi Bangladesh, această proporţie este cea mai scăzută – doar 0,8% dintre bărbaţii pakistanezi şi 0,3% dintre femeile din Bangladesh consumă băuturi alcoolice.

Bărbaţii din România şi femeile din Ucraina beau cel mai mult – 8,2 şi, respectiv, 4,2 băuturi pe zi.

Alcoolul, arată acest studiu publicat în jurnalul știinţific The Lancet, a provocat moartea a 2,8 milioane de oameni în 2016.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.