Până și adolescenţii cred că cei de vârsta lor sunt dependenţi de telefon

226

Marea majoritate a adolescenţilor între 13 și 17 ani spun că se îngrijorează că petrec prea mult timp pe telefonul mobil.

Discuţiile despre omniprezenţa telefoanelor și a accesului la social media în rândul tinerilor i-au făcut pe tot mai mulţi adolescenţi americani să își pună singuri probleme cu privire la timpul pe care îl petrec folosind diverse dispozitive electronice. Aproape 90% dintre adolescenţi consideră că cei de-o vârstă cu ei petrec prea mult timp online și, dintre aceștia, circa 60% spun că aceasta este o problemă majoră.

Când vine vorba de propriul timp petrecut în faţa ecranelor, adolescenţii tind să aibă păreri împărţite. Aproape jumătate (54%) spun că petrec prea mult timp cu ochii în ecranul telefonului, în timp ce 41% spun că stau prea mult în social media. Aproape un sfert (26%) cred că petrec prea mult timp implicaţi în jocurile video, dar altor 22% li se pare că petrec prea puţin timp cu acestea.

Circa 52% dintre adolescenţii americani mărturisesc că au luat măsuri pentru a petrece mai puţin timp folosind telefonul și chiar mai mulţi, 57%, spun că au încercat să stea mai puţin timp în social media, indică un sondaj publicat de Pew Research Center.

Peste 72% dintre adolescenţi spun că își verifică notificările și mesajele imediat ce se trezesc, iar patru din zece spun că se simt neliniștiţi dacă nu au telefonul mobil lângă ei. Per ansamblu, 56% dintre adolescenţi asociază absenţa telefonului mobil cu cel puţin una dintre următoarele emoţii: singurătate, supărare, anxietate. Fetele sunt cele mai predispuse să se simtă neliniștite sau singure fără telefonul mobil.

Părinţii sunt și ei îngrijoraţi de efectele pe care le poate avea timpul petrecut în faţa ecranului, a arătat un alt sondaj. Două treimi dintre părinţi spun că sunt îngrijoraţi că adolescenţii lor petrec prea mult timp în faţa ecranelor, iar 57% dintre ei chiar au restricţionat timpul pe care copiii lor îl petrec în acest mod.

Însă lupta părinţilor pentru timpul copiilor lor este o luptă care se oglindește și în eforturile lor de a-și gestiona propriul timp. Între părinţi, nu mai puţin de 36% spun că petrec ei înșiși prea mult timp butonând telefonul. Iar adolescenţii desigur că observă acest lucru. Mai mult de jumătate dintre adolescenţi (51%) spun că, atunci când încearcă să aibă o conversaţie cu părintele sau cu persoana care are grijă de ei, observă deseori sau relativ des că aceasta este complet absorbită de telefon.

Circa 15% dintre părinţi recunosc că își pierd uneori concentrarea la lucru din cauza telefonului. În schimb, doar 8% dintre adolescenţi spun că telefonul îi împiedică să se concentreze la ore.

Niciun articol de afișat