Reabilitarea forţată a alcoolicilor, o lege australiană controversată

31

Guvernul statului australian Teritoriul de Nord a adoptat vineri o lege privind caracterul obligatoriu al reabilitării alcoolicilor.

 

Noua lege australiană prevede că persoanele luate în atenţie de autorităţi de trei ori în decursul a două luni pentru beţie vor putea fi forţate să urmeze un tratament de reabilitare de trei luni. De asemenea, persoanele care părăsesc centrele de reabilitare de trei ori în timpul celor 12 săptămâni de tratament vor risca trei luni de închisoare.

Această lege a stârnit numeroase controverse în Australia. Oponenţii ei avertizează că noile prevederi criminalizează o problemă de sănătate, adăugând că aceasta nu reprezintă decât „un element de inginerie socială radicală", potrivit The Guardian.

În plus, Agenţia pentru Justiţia Aborigenilor din Nordul Australiei afirmă că noua lege ar putea însemna o creștere semnificativă a numărului de alcoolici din închisori, majoritatea dintre aceștia aborigeni fără locuinţă, cei mai predispuși la alcoolism, în contextul în care 85% dintre deţinuţii din Australia sunt aborigeni.

Agenţia propune, în schimb, o altă abordare: „Haideţi să încetăm cu abordarea de tipul «băgatului la zdup» și să ne confruntăm cu problemele care au generat contactul acestor oameni cu sistemul".Noua lege a intrat în vigoare de astăzi, odată cu deschiderea primului centru la Darwin, capitala statului Teritoriul de Nord.