Studiu: Viitorii taţi ar trebui să sisteze consumul de alcool cu cel puţin 6 luni înainte de concepţie

180

Cei care vor să devină părinţi ar trebui să evite consumul de alcool înainte de concepţie pentru a-și proteja copiii de malformaţiile congenitale cardiace, arată o cercetare publicată astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC).

Riscul de a avea un copil cu o malformaţie cardiacă congenitală este cu aproximativ 44% mai mare în cazul taţilor care consumă alcool chiar și cu trei luni înainte de concepţie. Riscul a părut mai mic în cazul mamelor, limitându-se la o diferenţă de 16% creștere în cazul mamelor care consumă alcool faţă de cele care nu consumă. Procentul de risc crește și mai mult în cazul episoadelor de binge drinking (a bea în cantităţi extrem de mari): un risc cu 52% mai mare în cazul bărbaţilor și cu 16% mai mare în cazul femeilor.

„Băutul în neștire (binge) este un comportament periculos și periclitează nu doar sănătatea viitorului bebeluș, ci și sănătatea inimii băutorului”, a declarat autorul studiului, dr. Jiabi Qin, de la Facultatea de Sănătate Publică Xiangya, Universitatea Centrală de Sud, Changsha, China.

Dr. Qin a declarat că, potrivit rezultatelor obţinute în studiul său, le recomandă cuplurilor care doresc să aibă un copil să renunţe la consumul de alcool cu mult înainte de momentul efectiv al concepţiei. Bărbaţii, spunea medicul, nu ar trebui să consume alcool timp de cel puţin șase luni înainte de fertilizare, în timp ce femeile ar trebui să oprească alcoolul cu un an înainte și să-l evite în timpul sarcinii.

Bolile cardiace congenitale sunt cele mai frecvente defecte la naștere, aproximativ 1,35 milioane de bebeluși fiind afectaţi în fiecare an. Aceste afecţiuni pot crește probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare ulterior, chiar și după tratamentul chirurgical, și sunt principala cauză a decesului perinatal. Alcoolul este un teratogen cunoscut (un agent care afectează dezvoltarea intrauterină și produce malformaţii) și este considerat responsabil pentru dezvoltarea tulburării spectrului de alcool fetal (FASD). Aproximativ unul din patru copii cu FASD prezintă boli cardiace congenitale, ceea ce indică faptul că alcoolul ar putea fi implicat și în aceste tulburări.

Studiile anterioare care au investigat legătura dintre alcool și bolile congenitale de inimă s-au concentrat asupra viitoarelor mame și au produs rezultate neconcludente. Aceasta este prima metaanaliză care examinează în mod specific și rolul consumului de alcool de către tată.

Cercetătorii au compilat cele mai relevante date publicate între 1991 și 2019, în 55 de studii, analizând evoluţia a 41.747 de copii cu boli cardiace congenitale comparativ cu evoluţia a 297.587 de copii sănătoși. „Am observat un risc în creștere treptată de dezvoltare a bolilor cardiace congenitale pe măsură ce consumul parental de alcool a crescut”, a conchis medicul care a coordonat studiul. „Relaţia nu a fost semnificativă statistic la cantităţile mai mici.”

În ceea ce privește defectele specifice, studiul a constatat că, în comparaţie cu mamele abstinente, mamele consumatoare de alcool prezentau un risc cu 20% mai mare pentru copiii lor de a dezvolta tetralogie Fallot, o combinaţie de patru anomalii în structura inimii.

Autorii au subliniat însă că acesta a fost un studiu observaţional și nu dovedește un efect cauzal și nici nu dovedește că băutura paternă este mai dăunătoare pentru inima fetală decât băutura maternă. Datele nu pot fi utilizate pentru a defini o reducere a consumului de alcool care ar putea fi considerată sigură. „Mecanismele de bază care leagă alcoolul parental și bolile cardiace congenitale sunt incerte și necesită cercetări suplimentare”, a declarat dr. Qin. „Deși analiza noastră are limitări – de exemplu, nu a evidenţiat tipul de alcool studiat –, ea indică totuși faptul că bărbaţii și femeile care planifică să aibă un copil ar trebui să renunţe la alcool.”