Avocat premiat de ONU pentru că a ajutat peste 10.000 de apatrizi să obţină cetăţenia în Kîrgîzstan

85

Azizbek Aşurov, un avocat kîrgîz, a obţinut Premiul Nansen pentru Refugiaţi, acordat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), după ce, prin organizaţia sa, Ferghana Valley Lawyers Without Borders (Avocaţi fără Frontiere din Valea Fergana), a acordat asistenţă juridică persoanelor apatride din Kîrgîzstan.

Premiul, în valoare de 150.000 de dolari, a fost acordat de Naţiunile Unite pentru activitatea lui Așurov, care a sprijinit eforturile ţării sale, devenite din iulie prima ţară care a rezolvat situaţia tuturor apatrizilor ei.

Prăbușirea Uniunii Sovietice i-a pus pe mulţi dintre locuitorii fostului bloc sovietic într-o situaţie neplăcută, iar pentru unii fără ieșire, în lipsa cuiva care să le ofere asistenţă juridică: după zeci de ani în care au avut voie să circule în Asia Centrală fără un document special, au rămas blocaţi în statele nou formate, fără posibilitatea de a demonstra unde s-au născut și cu un pașaport sovietic devenit invalid, ceea ce i-a transformat pe sute de mii dintre ei în apatrizi.

Această situaţie a afectat mai ales femeile căsătorite în alt stat al URSS decât cel în care se născuseră, care au rămas fără cetăţenie, copiii lor devenind de asemenea apatrizi.

Pentru a rezolva problema acestor cetăţeni „fantomă”, avocatul Azizbek Așurov a sprijinit formarea unei organizaţii care să le acorde asistenţă juridică gratuită apatrizilor din sudul ţării, motivat fiind de experienţa dificultăţilor prin care au trecut membrii propriei familii atunci când au încercat să obţină cetăţenia, după dizolvarea URSS, la revenirea din Uzbekistan.

„Nu pot să stau şi să nu fac nimic atunci când văd o nedreptate. Apatridia este o nedreptate. Un apatrid nu este recunoscut de niciun stat, este ca o fantomă. Există fizic, dar nu există pe hârtie”, a afirmat Așurov, explicând că, dacă procesul de obţinere a cetăţeniei este dificil chiar și pentru un avocat, este cu atât mai greu de traversat de o persoană obișnuită.

Avocatul a explicat ce însemna pentru kîrgîzii apatrizi viaţa în propria lor ţară: „Nu puteau să meargă la școală, să primească îngrijiri medicale, să se căsătorească, să deţină o casă, să deschidă un cont bancar, să călătorească sau să voteze.”

Povestea lui Azizbek Așurov este una a determinării și a tenacităţii personale. Angajamentul său faţă de cauza eradicării apatridiei în Kîrgîzstan (…) este un exemplu convingător al puterii unei persoane de a inspira și mobiliza acţiunea colectivă”, a declarat Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi.

Urmând exemplul oferit de Kîrgîzstan, mai multe state din regiune au iniţiat campanii de identificare a apatrizilor, rezolvând peste 34.500 de cazuri din cele aproximativ 46.000 care au fost detectate.

„Întrucât milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu efectele teribile ale apatridiei, lecţia pe care o pot învăţa din munca noastră din Kîrgîzstan este clară”, a declarat Așurov.