China reduce fumatul – doar pe ecrane

53

Oficialii chinezi le-au ordonat producătorilor de filme și showuri de televiziune limitarea timpului de emisie în care apar persoane care fumează.

Asociaţia Chineză pentru Controlul Tutunului a cerut Administraţiei de Stat pentru Radio, Film și Televiziune să exercite un control mai ferm asupra producătorilor din media. Se solicită reducerea scenelor care implică produse de tutun, iar actul fumatului să apară doar atunci când este necesar în scenariu. Minorii nu pot fi arătaţi pe ecran fumând sau cumpărând ţigări, iar personajele din filme nu pot fi expuse pe ecran fumând în spaţii publice sau în alte locuri unde fumatul este interzis.

Iniţiativa vine în cadrul efortului guvernamental de control și reducere a fumatului, dupa ce din 40 de filme monitorizate, 31 promovau fumatul. De asemenea, în filmul Întemeierea unei Republici, o peliculă aniversară pentru cei 60 de ani de istorie ai Republicii Populare Chineze, în peste 11% din timp sunt expuși oameni care fumează. În ceea ce privește tânăra generaţie, un sondaj făcut pe un eșantion de 11.000 de elevi a arătat că o treime dintre ei își imită idolii de pe ecrane și încep să fumeze.

Între măsurile luate în ultimii ani de autorităţile chineze sunt interzicerea publicităţii la tutun și a sponsorizării în cadrul evenimentelor sportive majore. O altă iniţiativă este aceea de oferire a Premiului Scrumiera Murdară vedetelor care fumează în locuri unde fumatul este interzis. Experţii în sănătate publică remarcă însă că lipsesc măsuri mai ferme, cum ar fi controlul preţurilor sau interzicerea fumatului în locurile publice închise.

China este ţara cu cel mai mare număr de fumători din lume. Aici fumatul este responsabil de moartea a 1 milion de persoane anual, dintre cele 300 de milioane de fumători sau aproape 30% dintre adulţi. Deși numărul fumătorilor chinezi a rămas relativ constant, a crescut numărul deceselor cauzate de consumul de tutun. Dacă tendinţa continuă, în anul 2030 numărul deceselor din China cauzate de flagelul fumatului va fi de 3.5 milioane anual.