Liderii religioşi încurajează implicarea creştinilor în Egipt

54

Implicarea creştinilor egipteni în contextul actual al trecerii de la regimul lui Hosni Mubarak spre un nou regim politic este un imperativ susţinut de experţii în relaţiile dintre creştini şi musulmani, de Patriarhul din Alexandria şi de liderii Consiliului Mondial al Bisericilor.

Creştinii trebuie să se implice în organizarea noii guvernări din Egipt, pentru a se asigura că toţi cetăţenii egipteni beneficiază de drepturi egale, a declarat Samir Khalil Samir, expert în islam şi consilier al Bisericii cu privire la relaţiile dintre creştini şi musulmani.

„Poate că după asta [după căderea regimului lui Hosni Mubarak], după ce am trecut printr-un regim autoritar, oamenii se vor strădui în mod real să facă ceva mai democratic", a spus Samir. El a subliniat importanţa faptului că oamenii au ieşit în stradă „împreună", indiferent de religie. „Creştinii şi musulmanii au fost împreună. Nu am avut apeluri extremiste spre islam. De asemenea, nu s-a înregistrat nicio agresiune împotriva Israelului sau a SUA, niciun drapel nu a fost ars."

„Rezultatul este o nouă speranţă pentru Egipt", a declarat Samir, conform christiantelegraph.com.

Samir a notat, între altele, apariţia, într-un ziar local, a unui proiect în 22 de puncte, conceput şi semnat de un grup de intelectuali musulmani moderaţi, prin care se susţine ideea distincţiei între religie şi stat. Va exista, cu siguranţă, un „trend islamic", însă lucrul acesta este de aşteptat într-un stat în care 90% din populaţie este musulmană, crede Samir.

Creştinii trebuie să coopereze cu musulmanii şi să încerce să îi convingă de faptul că „adevărata religie este ceva din inima ta, nu din exterior, nu din îmbrăcămintea ta. (…) Noi toţi, creştinii şi, de asemenea, musulmanii cu perspective deschise, trebuie să răspândim acest mod de raportare la religie", a declarat Samir.

Cardinalul Antonios Naguib, Patriarhul Bisericii Copte din Alexandria, vede în situaţia prezentă a Egiptului „o oportunitate istorică" pe care egiptenii ar trebui să o folosească pentru a împlini „visul" unui sistem democratic.

„Evoluţia spre un guvern civil, democratic, şi nu spre unul militar sau religios a fost speranţa noastră pentru mult timp, a fost un vis", a declarat Patriarhul. „Îi vom încuraja foarte mult pe toţi membrii Bisericii să participe la alegeri. Pentru noi este o oportunitate istorică."

Evenimentele recente din Egipt au fost susţinute şi de episcopii Bisericii Copte, care au sprijinit căderea regimului Mubarak şi au încurajat participarea creştinilor alături de musulmani la mişcările de protest, notează ekklesia.co.uk.

Patriarhul Naguib a precizat că Mişcarea Frăţiei Musulmane este bine-venită în cadrul unei societăţi civile ca partid politic cu aceleaşi drepturi ca alte partide. „Oricum, în cazul în care ei ar dori să transforme Egiptul într-o ţară religioasă, sub Legea Sharia, cred că nu doar creştinii, ci mai bine de jumătate din populaţia ţării nu va accepta acest lucru."

Implicarea creştinilor în construcţia viitoarei societăţi egiptene a fost subliniată ca necesitate şi de Olav Fikse Tveit, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor. „Bisericile ar trebui să participe la discuţiile despre cum să fie protejaţi toţi de violenţă şi despre cum să fie depăşită nedreptatea, despre cum să fie construită o pace dreaptă pentru viitor."