Cum se văd efectele fumatului în timpul sarcinii asupra copilului nenăscut

887

Un studiu recent a surprins imagini inedite asupra fătului unor mame fumătoare și dezvăluie problemele serioase la care acesta este expus din cauza viciului mamei.

La studiu au participat 20 de mame însărcinate, dintre care 16 erau nefumătoare, iar 4 fumau, în medie, 14 ţigări pe zi. Experţii de la Universităţile Durham și Lancaster i-au efectuat fiecărei participante câte 4 ecografii 4D , în intervalul 24-36 de săptămâni de sarcină.

Toţi bebelușii s-au născut sănătoși, însă la analiza celor 80 de imagini asupra feţilor s-au observat diferenţe comportamentale ale acestora în timpul sarcinii. Cei ai gravidelor fumătoare au avut „o rată de mișcări ale gurii semnificativ mai mare decât cea normală la făt în timpul sarcinii”.  Totodată, a fost observată și o rată mai mare de atingeri la nivel facial în cazul fătului unei mame fumătoare, comparativ cu cel al unei mame nefumătoare.

Experţii cred că fenomenul ar putea fi cauzat pe fondul dezvoltării mai lente a sistemului nervos central în cazul feţilor mamelor care au fumat în timpul nașterii. Experţii punctează însă că sunt necesare studii ulterioare care să confirme descoperirile făcute, dar și care să analizeze şi consecinţele faptului că tatăl este fumător.

„Rezultatele noastre coincid cu altele care arată că stresul și depresia au un impact semnificativ asupra mișcărilor fetale și trebuie ţinute sub control, dar, în plus, aceste rezultate arată faptul că expunerea la nicotină în sine are un efect asupra dezvoltării fetale dincolo de efectele stresului și depresiei”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Nadja Reissland, de la Departamentul de Psihologie a Universităţii Durham.

Studii anterioare au demonstrat cât de periculos este fumatul în timpul sarcinii, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copilul pe care îl poartă. Experţii de la Clinica Mayo avertizează că femeile însărcinate care fumează își cresc astfel riscul de a naște prematur, dar și de a pierde sarcina. De asemenea, pot dezvolta probleme la nivelul placentei, care este esenţială pentru hrănirea fătului și asigurarea necesarului de oxigen al acestuia.

Bebelușii mamelor care fumează în timpul sarcinii se pot naște cu defecte congenitale și prezintă un risc semnificativ de apariţie a unor probleme medicale, precum astmul, obezitatea infantilă sau colicii. De asemenea, sunt expuși riscului de sindrom al morţii subite la sugari.

Nici chiar mamele nefumătoare care inhalează însă fumul de ţigară al celor din jur (fumatul pasiv) nu scapă de pericolele cauzate de viciul celorlalţi. „Femeile care nu fumează, dar sunt expuse pasiv la fumul de ţigară au un risc crescut de a pierde sarcina sau de a avea un copil cu o greutate mică la naștere sau cu defect congenital”, scriu experţii Clinicii Mayo.