A ajuns terorismul inevitabil?

243

La câteva zile după ce 38 de persoane, majoritatea turiști din Marea Britanie, au murit într-un atentat în Tunisia, autorităţile din Londra organizează cel mai mare exerciţiu antitero de până acum.

Exerciţiul a fost pregătit de către Scotland Yard de șase luni și implică ofiţeri de poliţie, soldaţi, serviciile de urgenţă și oficiali din serviciile secrete, care, timp de două zile, trebuie să simuleze un atentat terorist. Exerciţiul a fost influenţat de atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo, din Paris, și de cel de la cafeneaua din Sidney, dar face parte dintr-o strategie pe termen lung de planificare și pregătire pentru toate tipurile de atac posibile, scrie BBC.

Premierul Marii Britanii a declarat că terorismul nu este ceva de care cineva se poate ascunde. „Ne-au declarat război și ne atacă acasă și în străinătate, fie că ne place sau nu”, a declarat Cameron. Astfel pregătirea ar fi un element-cheie de protecţie. Însă un alt element important pe care l-a notat premierul este lupta împotriva extremismului care susţine astfel de acte: „Sunt organizaţii și sunt oameni care nu sunt de acord cu terorismul, dar care cad pradă curentului extremist. Acestor oameni trebuie să le spunem clar că nu este o viziune acceptabilă. Nu vom sta la discuţii cu oameni care cred că ar trebui să existe un califat și că femeile ar trebui subjugate”, citează Bloomberg.

Atacurile recente din Tunisia, Franţa, Siria și Kuwait arată foarte clar că terorismul este din nou pe val. Un raport al guvernului american subliniază o creștere a numărului atacurilor teroriste, în special a celor care au înregistrat peste 100 de victime, de la 2 incidente în 2013, la 20 în 2014. Majoritatea dintre ele au avut loc preponderent în Irak, Pakistan, Afghanistan, Nigeria și India, unde peste 33.000 de persoane au murit și 9.400 au fost răpite.

Raportul vorbește despre războiul civil din Siria, despre vacuumul de putere din Irak, de slăbiciunea guvernelor aliate cu SUA și despre sponsorizarea terorismului de către regimuri precum cele din Iran, Sudan și Siria drept cauze pentru înmulţirea atacurilor teroriste. Însă fiecare cauză în parte a fost generată sau exacerbată de către politicile administraţiei Obama, scrie raportul, precum neimplicarea în criza din Siria, care a dus direct la ridicarea grupării Stat Islamic, și retragerea armatei americane din Irak în același an.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.