Încă un actor din reclamele Marlboro, ucis de fumat

408

Actorul Eric Lawson, imaginea brandului de ţigări Marlboro din perioada anilor '70, a murit la 72 de ani din cauza unei afecţiuni pulmonare asociată fumatului, scrie Reuters.

Lawson, care a interpretat rolul cowboy-ului Marlboro, a fost diagnosticat cu boli pulmonare obstructiv cronice în anul 2006, notează AP. Din cauza acestei afecţiuni, el a experimentat un episod de insuficienţă respiratorie care i-a fost fatal.

Actorul a început să fumeze la numai 14 ani. El ajungea să consume chiar și trei pachete de ţigări pe zi. În ultimii ani însă, s-a implicat în campanii de popularizare a pericolelor asociate fumatului. Într-una dintre campaniile antitutun la care a luat parte alături de Societatea Americană pentru Cancer, el a parodiat chiar personajul pe care l-a interpretat vreme de mai mulţi ani, pe „Bărbatul Marlboro”.

„A încercat să le vorbească copiilor, să le spună să nu înceapă să fumeze. Deja știa că ţigările au pus stăpânire pe el", a declarat soţia lui Lawson, Susan, pentru AP.

Lawson nu este singurul actor care a interpretat acest rol. Wayne McLaren, o altă imagine a brandului Marlboro, a fost răpus de cancer pulmonar în 1992, la vârsta de numai 51 de ani, scrie LA Times. „Mi-am petrecut ultima lună din viaţă într-un incubator și, îţi spun, nu merită", a declarat fosta imagine a brandului de ţigări, într-un interviu. Ultimele cuvinte ale actorului, înainte de a muri, au fost „ai grijă de copii. Tutunul te va ucide, iar eu sunt dovada vie a acestui lucru", potrivit spuselor mamei sale, Louise.

David McLean, un alt actor care a portretizat „Bărbatul Marlboro”, a murit în 1995 tot din cauza cancerului pulmonar, la vârsta de 73 de ani. După decesul acestuia, soţia lui a dat în judecată compania care producea ţigările vândute sub brandul Marlboro, Philip Morris. Motivul invocat a fost faptul că soţul ei a murit din cauza faptului că trebuia să fumeze multe pachete de ţigări în timpul înregistrării reclamelor, pentru ca filmarea să iasă așa cum trebuie. La fel ca Lawson, McLean s-a implicat în ultimii săi ani de viaţă în campanii antitutun.