Rata somajului în zona euro, mult mai mare decât cea oficială

13

Milioanele de oameni din zona euro care au renunţat să-şi mai caute un loc de muncă ar putea face ca rata şomajului să fie şi mai mare, deoarece ei nu sunt incluşi în statisticile oficiale.

Deşi economiştii anticipează că rata şomajului din zona euro a stagnat în luna decembrie la 12,1%, cu aproximativ 19 milioane de şomeri, situaţia ar putea fi mult mai gravă. Conform unei analize Bloomberg, statisticile oficiale nu includ milioanele de oameni care, deşi nu muncesc, au renunţat să-şi mai caute un job. Potrivit definiţiei Eurostat, şomerul este o persoană care a căutat de muncă în ultimele patru săptămâni şi poate începe lucrul în viitorul imediat, în termen de două săptămâni, notează Mediafax.

Numărul total al celor care nu lucrează, fie că sunt sau nu încadraţi în categoria de „şomeri", ar fi de 31,2 milioane de persoane, potrivit estimărilor Bloomberg (19 milioane de şomeri „oficiali" şi 12 milioande care au renunţat să mai caute de muncă, din diferite motive).

În Italia, situaţia este extrem de gravă: numărul persoanelor care nu lucrează şi nici nu se încadrează ca şomeri este de 4,2 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că aşa-numita rată de neutilizare a forţei de muncă este de 24%, de aproape două ori mai mare decât rata oficială a şomajului (12,7%). Italia înregistrează cea mai mare diferenţă între numărul oficial al şomerilor şi numărul real de persoane care nu lucrează, de peste 2 ori mai mare faţă de Spania şi de 5 ori mai mare faţă de Grecia, ţări în care rata oficială a şomajului este de 26-27%.

Această situaţie din Italia poate fi explicată de faptul că salariile sunt în scădere şi mulţi consideră că nu se justifică efortul de a munci, iar condiţiile de pe piaţa muncii sunt nefavorabile: numărul persoanelor care îşi găsesc un loc de muncă în termen de un an este sub 15%, cel mai redus nivel din Europa.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că şomajul din zona euro se află încă la cote foarte mari, ceea ce presupune nevoia adoptării unor reforme structurale. Şomajul în general, dar în special cel în rândul tinerilor, este una dintre cele mai grave, îngrijorătoare şi urgente probleme din UE. După cum declara şi Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, problema tinerilor şomeri este cea mai periculoasă şi destabilizatoare, care are drept consecinţă o întreagă generaţie de tineri frustraţi, fără prezent şi fără viitor.