Studiu: ţigările electronice deteriorează celulele stem ale creierului

1046

Ţigările electronice, promovate în special în rândul tinerilor și al femeilor însărcinate, generează un răspuns de stres din partea celulelor stem, care sunt de o importanţă critică pentru creier, arată o echipă de cercetători de la Universitatea din California, campusul Riverside.

Celulele stem, prezente în organismul uman de-a lungul întregii vieţi, sunt celule capabile să se specializeze în diferite funcţii, devenind celule cerebrale, sangvine sau osoase. Ele sunt mai sensibile la stresori decât celulele gata specializate.

Ţigările electronice sunt dispozitive prin care consumatorii își administrează aerosoli cu nicotină și diverse arome, pe care îi obţin prin încălzirea tutunului.

Cercetătorii au urmărit să afle în ce fel afectează substanţele chimice din ţigările electronice celulele stem neuronale și au descoperit că ţigările electronice au impact asupra mitocondriilor (componenta celulară responsabilă de alimentarea cu energie și cu oxigen a celulei).

Oamenii de știinţă de la Riverside au numit mecanismul de inducere a toxicităţii celulare prin utilizarea ţigărilor electronice „hiperfuzie mitocondrială indusă de stres” (SIMH) și, folosindu-se de experimente pe cobai, au descoperit că „expunerea celulelor stem la e-lichide, aerosoli sau produși nicotinici generează un răspuns celular care duce la SIMH”.

„Deși au fost iniţial prezentate ca o variantă mai sigură, ţigările electronice nu sunt lipsite de efecte secundare”, a avertizat Atena Zahedi, doctor în bioinginerie și autor principal al studiului. „Chiar și expunerea pe termen scurt, în condiţii de utilizare cronică, poate duce la moarte celulară sau boală. Observaţiile noastre sunt aplicabile, foarte probabil, oricărui produs care conţine nicotină.”

Nivelul ridicat de nicotină din ţigările electronice inundă receptorii din membranele celulelor neuronale, apoi se prinde de receptori, forţându-i să rămână deschiși. Calciul și fierul pătrund astfel și ele în celule, ajungând să suprasatureze celula. Zahedi a explicat că excesul de calciu în mitocondrii este dăunător, fiindcă acestea se pot inflama, își pot schimba morfologia și funcţia, se pot rupe și pot genera moartea celulei. Specialista a adăugat că mitocondriile afectate pot accelera procesul de îmbătrânire și pot duce la boli neurodegenerative. Celulele stem neuronale pot fi expuse la nicotină și pe cale olfactivă, a mai precizat Zahedi. Utilizatorii inhalează fumul, care ajunge prin tractul olfactiv în creier.

Din aceeași echipă de studiu a făcut parte și profesorul Prue Talbot, care predă biologie moleculară, celulară și sistematică în cadrul Universităţii din California, campusul Riverside. Dr. Talbot a coordonat recent un studiu separat prin care a demonstrat că în lanţul toxicităţii fumatului, chiar și fumatul „la mâna a treia” joacă un rol negativ. Fumatul la mâna a treia presupune inhalarea de particule din componenţa tutunului, impregnate în haine, pereţi, obiecte de mobilă, jucării, care ajung în epiteliul nazal, provocând deteriorări la nivelul ARN-ului (acidului ribonucleic).

„Studiul nostru arată că celulele umane sunt afectate de fumatul la mâna a treia”, a spus Talbot. „Efectele asupra sănătăţii ale fumatului la mâna a treia fuseseră deja testate pe celule de cultură și pe modele animale, însă aceasta este prima cercetare care demonstrează efectul direct al fumatului la mâna a treia asupra exprimării genelor, la om.”

Zahedi și Talbot avertizează că tinerii și femeile însărcinate trebuie să fie cei mai atenţi la rezultatele acestor studii. „Expunerea creierului la nicotină în stadiul prenatal sau adolescentin de dezvoltare poate afecta creierul în nenumărate feluri, care pot dăuna capacităţii de memorare, învăţare și chiar cogniţie. (…) Ar trebui să fim îngrijoraţi cu privire la aceste aspecte, având în vedere că nicotina este disponibilă la discreţie în ţigările electronice și rezervele lor cu fluide.”

Niciun articol de afișat