Guadalajara, sub un strat de 1,5 metri de gheaţă, la 30 de grade Celsius

5719

Șase suburbii din orașul mexican Guadalajara sunt capitonate cu un strat gros de gheaţă după ce o furtună cu grindină s-a abătut asupra localităţii. În unele locuri, gheaţa are chiar și 1,5 metri grosime, acoperind pe jumătate autoturismele parcate.

Autospeciale de deszăpezire au trebuit puse în funcţiune în toiul unei veri cu temperaturi de peste 30 de grade. Autorităţile locale au raportat că furtuna a lovit orașul brusc, în timpul nopţii (în jurul orei locale 01:50-02:10), când temperatura aerului a scăzut rapid de la 22  la 14 grade Celsius.

Două sute de case şi zeci de maşini au fost afectate de stratul de gheaţă, care a paralizat circulaţia în oraş. Zeci de copaci au fost doborâţi, dar, în ciuda fenomenului spectaculos, nimeni nu a fost rănit.

Furtunile cu grindină se formează atunci când aerul cald și umed se ridică de la suprafaţa pământului dând naștere la ploi intense. Temperaturile la altitudine ridicată pot fi, chiar și în timpul verii, mult sub zero grade Celsius, ceea ce duce la formarea de cristale de gheaţă. În cazul furtunilor violente, aerul cald se poate ridica foarte repede și să accelereze formarea grindinei, provocând totodată creșterea ei în dimensiuni. Când ajunge suficient de grea, grindina cade.

Guadalajara s-a confruntat recent cu temperaturi ridicate, combinate cu o umiditate crescută. În ultima perioadă, temperaturile au fost peste media lunii iunie, atingând valoarea de 37 de grade Celsius.

Enrique Alfaro, guvernatorul statului, a descris fenomenul drept incredibil. „Și ne mai întrebăm dacă schimbările climatice sunt reale. Astfel de fenomene sunt nemaiîntâlnite”, a declarat Alfaro citat de AFP.

Potrivit BBC Weather, bucăţile de grindină abătute asupra Guadalajarei nu ar fi avut mai mult e 1 centimetru în diametru, însă s-au topit când au pătruns în straturile inferioare, mai calde, ale atmosferei. La începutul lunii iunie, nordul statului american Texas a avut parte de furtuni cu grindină de mărimea unei mingi de baseball.