Tot mai mulţi adolescenţi fumează narghilea și ţigări electronice

1685

Popularitatean ţigărilor electronice și narghilelelor a crescut în rândul tinerilor de liceu și gimnaziu, avertizează un raport efectuat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, scrie Live Science.

La studiu au participat 24.000 de adolescenţi americani de gimnaziu și liceu. Potrivit raportului, numărul tinerilor care folosesc ţigări electronice a crescut de la 0.6% în 2011, la 1,1% anul trecut în rândul elevilor de gimnaziu și de la 1,5% în urmă cu doi ani, la 2,8% în 2012. Totodată, 5,4% dintre liceeni au declarat că au fumat narghilea, în raport cu procentul înregistrat în 2011, de 4,1%.

Deși nu se pot pronunţa cu certitudine asupra motivului pentru care aceste produse au devenit tot mai populare în rândul adolescenţilor, cercetătorii de la CDC susţin că fenomenul poate fi rezultatul accesibilităţii lor și creșterii nivelului de comercializare. Totodată, specialiștii susţin că la mijloc ar putea fi și percepţia potrivit căreia astfel de produse sunt mai puţin dăunătoare. Însă dr. Tim McAfee, directorul Biroului pentru Fumat și Sănătate, din cadrul CDC, avertizează că alternativele la ţigări, bazate tot pe tutun, precum narghileaua sau trabucul, „sunt la fel de periculoase". Specialistul atrage atenţia asupra necesităţii de a descurajai și de a preveniri fumatul acestor produse în rândul tinerilor. În acest sens, dr. McAfee sugerează folosirea metodelor care și-au dovedit eficiena în reducerea fumatului de ţigări în rândul acestei categorii de vârstă.

În ceea ce privește ţigările și trabucurile, nu au fost înregistrate modificări semnificative între cifrele din 2011 și cele din 2012. Acestea au rămas însă printre cele mai populare produse din tutun folosite de adolescenţi. Raportul arată că 24% dintre liceeni au fumat ţigări în perioada de 30 de zile anterioară studiului. Totodată, 12,6% din această categorie susţin că au fumat trabuc. În ceea ce privește elevii de gimnaziu, 3,5 dintre aceștia susţin că au fumat ţigări, iar 2,8% trabuc.

Recent, specialiștii de la Societatea Medicală din Pennsilvania cereau ca ţigările electronice să fie tratate la fel ca și ţigările obișnuite deoarece „nu se știe încă ce impact au vaporii asupra utilizatorului și asupra celor din jur", declara dr. Bruce MacLeod, președintele organizaţiei. De asemenea, aceste produse pot fi tentate pentru minori, pentru că pot fi cumpărate online, au diverse arome și vânzarea lor nu este interzisă de legile americane tinerilor sub 18 ani.