Nemţii spun că imigranţii români nu sunt calificaţi, dar că îi primesc oricum

464

Directorul Agenţiei Federale pentru Muncă, Heinrich Alt, a declarat joi că o treime din muncitorii români și bulgari care ajung în Germania nu au niciun fel de pregătire profesională și au cunoștinte reduse de limba germană.

La scurt timp după scandalul cu privire la imigranţii din Marea Britanie, cotidianul Rheinische Post publică un interviu cu Heinrich Alt, Directorul Agenţiei Federale pentru Muncă, care scoate la iveală situaţia imigranţilor români din Germania.

Majoritate imigranţilor se stabilesc în orașele mari, precum Berlin, München, Mannheim, Duisburg, Dortmund și Düsseldorf, iar o parte dintre ei beneficiază de ajutor social și de șomaj. În momentul de faţă, numărul celor care solicită șomaj nu este îngrijorător, dar este în continuă creștere. Alt adaugă că „din 2007 până în prezent numărul solicitanţilor români s-a dublat la 14.700" motivul fiind lipsa calificării profesionale și a cunoștiinţelor de limba germană. „Acest lucru, desigur face dificilă găsirea unui loc de muncă", a mai precizat Alt pentru Rheinische Post.

Heinrich Alt mai spune și că „vrem să le oferim tuturor ţărilor o șansă să ne ajungă din urmă. Emigranţii pot contribui la aceasta, specializându-se mai departe în străinătate sau trimiţând bani acasă. În plus, multe branșe din Germania pot profita de numărul mare de imigranţi, mâna de lucru pe șantiere fiind foarte căutată."

Spre deosbire de Marea Britanie, unde politicienii și presa au creat o isterie în legătura cu ridicarea restricţiilor de muncă pentru români și bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014, Germania are o reacţie diferită.

La întrebarea ce face Agenţia Federală pentru Muncă pentru imigranţi, Heinrich Alt a declarat pentru Rheinische Post că „se caută colaboratori care vorbesc limba română și bulgară pentru a-i ajuta pe imigranţi. Punem la dispoziţie cursuri de limbă și suntem în permanentă corespondenţă cu centrele pentru locuri de muncă din orașele mari. În plus, organizăm târguri de muncă pentru imigranţi."

Pentru anul 2014 sunt așteptaţi între 100.000 și 180.000 de imigranţi din România și Bulgaria, iar până la sfârșitul anului numărul acestora va fi în jur de 70.000.