Lumina artificială afectează creierul și calitatea somnului

694

Expunerea la o sursă de luminp artificială în timp ce dormi produc efecte negative asupra creierului și alterează calitatea somnului.

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Școala de Medicină din cadrul Universităţii Sungkyunkwan, Seul, într-un studiu publicat în jurnalul Sleep Medicine.

Experimentul a inclus 10 voluntari sănătoși. Aceștia au dormit o noapte într-o cameră fără nici o sursă de lumină artificială, iar în următoarea noapte a fost plasată în apropierea patului lor o sursă de lumină. Intervalul de somn a fost același în amebele nopţi. Pe tot parcursul perioadelor dormite, cercetătorii au măsurat schimbările produse în ceea ce privește ritmul respiraţiei, ritmul cardiac, activitatea creierului și a mușchilor, scrie Reuters.

La sfârșitul experimentului, nouă voluntari au declarat că au simţit o scădere a calităţii somnului în noaptea în care au dormit în apropierea unei surse de lumină artificială.

Totodată, cercetătorii au observat că expunerea participanţilor la lumină în timp ce dormeau a prelungit prima fază a somnului, care este și cea mai puţin profundă. În schimb, durata fazelor 3 și 4, care joacă un rol important în ceea ce privește memoria, au fost mai scurte. Coordonatorul studiului, dr. Seunf-Bong Hang, punctează că același fenomen apare și în cazul pacienţilor care suferă de apnee de somn. În plus, lumina artificială în timpul somnului a determinat apariţia frecventă a momentelor în care creierul este semi-treaz pentru mai mult de trei secunde.

Cu toate acestea, biofiziologul Michael Gorman, de la Universitatea din California, San Diego, punctează câteva neajunsuri ale studiului. În primul rând, cercetarea este una de mici dimensiuni, pe un numărul mic de subiecţi. De asemenea, el adaugă că intensitatea luminii folosite a fost mare. „Nu este asemănătoare cu lumina produsă de ceasul deșteptător”, a declarat dr. Gordon pentru Reuters. Expertul precizează însă că cercetarea aduce o noutate literaturii de specialitate din domeniu, deoarece niciun alt studiu efectuat pe subiecţi umani nu a mai analizat consecinţele dormitului în preajma unei surse de lumină comparativ cu cele ale somnului pe întuneric.