Unul din 10 europeni moare din cauza bolilor de plămâni

79

Afecţiunile la plămâni ucid unul din 10 oameni în Europa, iar fumatul reprezintă unul din cei mai importanţi factori de risc care provoacă acest fenomen, arată un raport al Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, informează BBC.

Printre ţările cu cea mai mare rată de mortalitate din cauza bolilor plămânilor se numără Belgia, Danemarca, Ungaria, Irlanda și Marea Britanie. La polul opus se află Finlanda și Suedia, cu cele mai mici rate de mortalitate înregistrate din această cauză.

De asemenea, raportul precizează că în următorii 20 de ani, numărul deceselor survenite din cauza cancerului la plămâni și a bolilor cronice pulmonare obstructive se va mări din cauza ratei ridicate a fumatului înregistrată în trecut. Mai mult, jumătate din costurile socio-economice pentru bolile pulmonare pot fi puse pe seama fumatului. Raportul descrie acest viciu ca fiind „cel mai important hazard pentru sănătate din Europa".

Președintele Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, profesorul Francesco Blasi, avertizează că atât sporirea calităţii vieţii și a speranţei de viaţă a oamenilor, cât și micșorarea „poverii economice asupra societăţii" în Europa și în întreaga lume depind de prevenirea și de tratarea acestor afecţiuni respiratorii, citează BBC.

Pentru acest studiu, intitulat European Lung White Book, cercetătorii au analizat atât datele obţinute de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât și informaţii oferite de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.