Operaţie controversată pe creier pentru a scăpa de dependenţe

212

O echipă de medici chinezi se confruntă cu blamul social şi al comunităţii medicale, după ce a anunţat că urmează să facă o operaţie pe creier pentru a opri dependenţa de droguri a tinerilor chinezi.

Procedura presupune perforarea craniului în câteva locuri şi inserarea unor electrozi lungi în zona creierului numită nucleus accumbens, situată în aşa numitul centru al plăcerii, responsabil cu comportamentele adictive. Prin aceşti electrozi, medicii ar urma să treacă curent electric pentru a distruge celulele din nucleus accumbens, ceea ce se presupune că ar împiedica şi dependenţa.

Motivaţia medicilor chinezi este legată de stigmatul cu care se confruntă dependenţii de droguri din China, unde mii de tineri sunt executaţi anual din cauză că sunt traficanţi. Medicii doresc să încerce procedura din nou, deşi aceasta a fost interzisă în 2004, când Ministerul Sănătăţii din China a constatat că nu există suficiente dovazi ştiinţifice că procedura este sigură pe termen lung.

Beneficiile de care se bucură pacienţii sunt semnificative. La cinci ani după operaţie, 47% dintre pacienţi nu mai consumau droguri, un procent mai mare decât rata de succes de 30-40% a tratamentelor convenţionale.

Însă, specialişti de top, precum David Linden, profesor de neuroştiinţe la Universitatea Johns Hopkins, subliniază că efectele secundare depăşesc beneficiile pe care le are această procedură. 21% dintre pacienţi suferă de deficit de memorie şi 18% de lipsa de motivaţie cu privire la aspectele uzuale ale vieţii. În plus, 53% dintre pacienţi au suferit modificări de personalitate, informează site-ul Singularity Hub.