Pași importanţi pentru reglementarea legalizării marijuanei în unele state SUA

69

Săptămâna aceasta în mai multe orașe din SUA au fost aprobate măsuri care permit posesia marijuanei și taxe de reglementare cu privire la aceste droguri, scrie New York Times.

Portland, Maine, a devenit primul oraș de pe Coasta de Est care a adoptat o ordonanţă ce le permite persoanelor de peste 21 de ani să deţină până la 70,8 grame de marijuana (2,5 uncii). Susţinătorii măsurii de legalizare de aici sunt de părere că acest pas ar putea contribui la convingerea parlamentarilor de a reglementa consumul de marijuana în mod similar modelului adoptat în privinţa consumului de alcool. De asemenea, în alte trei orașe din Michigan este legală deţinerea de către adulţi, pe o proprietate privată, a circa 28 de grame de marijuana (1 uncie), potrivit noilor reglementări.

În Colorado, unde legalizarea marijuanei de agrement a fost aprobată anul trecut, acest drog a fost impozitat cu taxe semnificative, care vor fi folosite atât pentru monitorizarea industriei de marijuana de pe teritoriul statului, cât și pentru construirea de școli. Eforturile depuse pentru reglementare legalizării marijuanei în această regiune a fost folosit de către susţinătorii marijuanei din toată ţara.

„Există în mod clar un impuls în spatele reformei politice privind marijuana. Ne așteptăm să vedem aprobarea unor astfel de măsuri de-alungul întregii naţiuni în următorii câţiva ani", a declarat Mason Tvert, purtător de cuvânt al grupului Proiectul de Politici pentru Marijuana, care a susţinut iniţiativele legislative din ţară.

Sub temeiul legii federale, marijuana rămâne ilegală. Tototdată există dubii cu privire la modul în care forţele oficiale din regiunile care au aprobat aceste măsuri vor putea face faţă acestora.

Măsurile vin după ce recent un sondaj efectuat de Gallup arăta că peste jumătate dintre americani se declară în favoarea legalizării marijuanei, în timp ce numai 39% dintre aceștia se opun deciziei.