America vrea să interzică grăsimile trans artificiale

149

Administraţia pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) a propus joi interzicerea grăsimilor trans artificiale din alimentele procesate, de la margarină, până la pop-corn și pizza congelată.

Grăsimile trans, care apar și sub denumirea de grăsimi nesaturate (mono sau poli) sau grăsimi hidrogenate, se obţin din uleiuri vegerale printr-un proces de hidrogenare, prin care devin solide și capătă o rezistenţă mai mare în mediu. Ele sunt adăugate în mare parte din alimentele procesate industrial, tocmai pentru că le crește durata de valabilitate, dar și pentru un aspect mai proaspăt și un gust mai bun.

Studiile au demonstrat că uleiurile hidrogenate cresc colesterolul rău, LDL. FDA estimează că prin reducerea folosirii acestora în alimentaţie s-ar putea preveni anual 20.000 de atacuri de cord și 7.000 de decese datorate bolilor de inimă, în Statele Unite. „Deși consumul grăsimilor trans a scăzut în ultimii 20 de ani în SUA, rămâne în prezent o mare problemă pentru sănătatea publică", citează Reuters.

Dacă ar fi admisă, măsura de interzicere a acestor grăsimi ar intra în vigoare în aproximativ 60 de zile, și ar putea dura până la doi până când companiile ar trece la reţete noi pentru produsele lor, în care nu s-ar mai găsi grăsimi trans. Acestea ar fi considerate aditivi alimentari și nu ar putea fi folosite decât cu o aprobare specială, scrie AFP. Decizia FDA nu ar afecta produsele în care grăsimile trans apar în mod natural, cum sunt anumite produse lactate sau cărnuri.

Propunerea FDA nu este primul efort public de a interzice aceste grăsimi. În orașul New York a fost interzisă folosirea lor în restaurante, iar multe lanţuri de fast-food, precum McDonald's, au limitat folosirea lor. Și unele ţări din Europa au început să facă pași în această direcţie, Danemarca, Islanda și Elveţia încercând să reglementeze comercializarea alimentelor care conţin grăsimi trans artificiale.