Englezii reuşesc prima „baie" chimioterapică pentru un singur organ

59

Oncologii din Marea Britanie au efectuat prima „baie" chimioterapică pentru un singur organ.

Medicamentele chimioterapice distrug celulele cu diviziune rapidă, precum cele canceroase, însă atacă şi părţile sănătoase ale corpului. Expunerea organismului la chimioterapie provoacă efecte secundare precum oboseala, greaţa, pierderea părului şi afectează fertilitatea.

Medicii de la Southampton General Hospital sunt convinşi că atacarea unui singur organ poate preveni efectele secundare. De asemenea, noua metodă de tratament permite administrarea unor doze mai mari, fără a dăuna sănătăţii generale a pacientului.

Până acum, tratamentul a fost aplicat în cazul a doi pacienţi care sufereau de o formă rară de cancer la ochi, extins şi la ficat. După „baia chimioterapică", operaţie care a presupus izolarea ficatului de restul corpului prin dilatarea vaselor de sânge din jurul lui, apoi injectarea ficatului cu medicamente chimioterapice, şi în final filtrarea lor înainte ca ficatul să fie reconectat. Deşi metoda este încă într-o fază iniţială a dezvoltării ei, medicii citaţi de BBC sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute în cazul celor doi pacienţi, spunând că tumorile acestora s-au mişcorat ca urmare a tratamentului.