Încălzirea vremii ar putea provoca o epidemie West Nile

95

    Doi români au murit şi alţi şapte sunt internaţi în spital în urma contactării virusului West Nile. Cazurile care se termină prin deces sunt relativ puţine, raportat la numărul de îmbolnăviri. „Eu sunt convins că vom avea şi alte cazuri, dar nu mă aştept la o epidemie", a declarat prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii. Totuşi, există posibilitatea unei epidemii în cazul în care ar avea loc o încălzire a vremii, anunţă Gândul.

    Un bărbat în vârstă de 75 de ani, din Bucureşti, a murit la Spitalul „Victor Babeş", ca urmare a infecţiei cu virusul West Nile. Virusul ar fi putut să îi provoace meningită, mai uşor de tratat, dar i-a provocat encefalită, o boală mult mai gravă, a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş". A doua persoană decedată era din Constanţa şi avea 79 de ani.

    Nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirea, conform oficialilor Ministerului Sănătăţii. Prin urmare, populaţia este sfătuită să evite pe cât posibil înţepăturile de ţânţari, prin purtarea unor haine cu mâneci lungi şi prin folosirea unor creme sau sprayuri care ţin ţânţarii departe. Plasele speciale la ferestre şi la uşi pot fi o altă metodă de a ne feri de ţânţarii infectaţi cu West Nile.

    Principala cale de infecţie cu virusul West Nile este prin înţepătura de ţânţar, virusul fiind preluat de la păsările migratoare. Persoanele înţepate de ţânţarii care poartă virusul vor manifesta primele simptome într-o perioadă care poate varia de la 5 la 15 zile. Simptome grave apar la o persoană din 150 infectate cu West Nile şi constau în febră mare, dureri de cap, gât înţepenit, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slăbită, paralizie sau comă, notează Adevărul.

    Există însă şi simptome uşoare, precum febră, dureri de cap, stări de vomă, frisoane, diaree, transpiraţie în exces. Astfel de simptome sunt resimţite de cca 20% dintre persoanele infectate. În cele mai multe cazuri (80% dintre persoanele înţepate de ţânţari purtători ai virusului), nu apar reacţii negative. Conform cotidianului Gândul, 85% dintre cei infectaţi nici nu ştiu că trec sau că au trecut prin această boală.

    În vara acestui an, au apărut cazuri de infecţie cu virusul West Nile în Bulgaria şi Grecia, unde au provocat zeci de decese, notează Adevărul.

    Virusul West Nile a fost descoperit în Uganda, în 1937. În anii 1960, a fost observat la cabalinele din Egipt şi din Franţa, în cea de-a doua jumătate a secolului trecut provocând epidemii în România, Rusia, Israel şi Africa de Sud. În 1999, West Nile a provocat o epidemie de encefalită în emisfera vestică, la New York. În perioada 1999-2010, virusul a cauzat, în America de Nord, 16.000 de cazuri de îmbolnăvire, provocând moartea a peste 600 de persoane.