Obama: viitorul Irakului e în mâna irakienilor (video)

48

Preşedintele american Barack Obama a anunţat ieri, într-un discurs oficial, sfârşitul operaţiunilor militare în Irak. Liderul de stat a afirmat în discursul său că armata americană a plătit „un preţ uriaş" pentru a „da viitorul Irakului în mâna irakienilor". Preşedintele a laudat sacrificiul trupelor militare americane, care „au făcut sacrificii enorme" într-o perioadă „dificilă" din punc de vedere economic pentru SUA.

   

    "Operaţiunea Libertate în Irak s-a încheiat, iar irakienii au acum responsabilitatea principală pentru securizarea ţării lor," a declarat preşedintele. "Cea mai urgentă sarcină a Americii este în prezent restaurarea economiei" naţionale, a adăugat preşedintele.

    Fără să pretindă nicio victorie, Barack Obama a încheiat oficial cei şapte ani de război în Irak spunând că "este timpul să întoarcem pagina." Potrivit AP, preşedintele american a declarat că încetarea războiului din Irak va permite Statelor Unite să îşi reorienteze resursele către ofensiva din Afganistan, de acum cel mai lung război american, după cel din Vietnam.

    Violenţa în Irak a scăzut mult de la vârful atins în timpul conflictelor sectare din 2006-2007, deşi numărul deceselor civile a crescut dramatic în luna iulie. Cu toate că muţi irakieni au salutat retragerea trupelor, alţii cred că aceasta are loc prea devreme şi că ţara nu este pregătită să îşi gestioneze singură securitatea.

    În ciuda retoricii cu încărcătură finală, scrie AP, războiul din Irak nu este încheiat. Ţara se confruntă cu valuri de violenţă şi instabilitate politică, precum şi cu o penurie constantă de apă şi electricitate. SUA menţine încă 50.000 de soldaţi americani în Irak pentru a oferi sprijin şi instruire contrateroristă, iar ultimii soldaţi nu vor pleca din Irak până cel puţin la sfârşitul anului 2011, transmite agenţia.

    Referindu-se la decizia administraţiei Bush de a porni războiul din Irak, Obama a ţinut să precizeze că a telefonat fostului preşedinte şi că a apreciat indenţiile din spatele deciziilor lui. "Se ştie foarte bine că nu am fost de acord cu acest război încă de la început," a declarat preşedintele Obama. "Însă nimeni nu se poate îndoi de sprijinul acordat de preşedintele Bush soldaţilor, sau de dragostea lui pentru ţară şi de angajamentul faţă de securitatea ei."