Faceţi cunoştinţă cu micro-vegetalele

46

După ce agricultura a reuşit să facă celebre variantele mini (baby) ale diferitelor legume (mini morcovii, mini dovleceii, mini roşiile), inginerii agronomi au reuşit să creeze ceva şi mai mic: micro-vegetalele.

Micro-vegetalele sunt atât de mici încât pot fi confundate cu germenii, dar au nevoie nu doar de apă pentru a germina, ci de sol şi de lumina soarelui pentru a se dezvolta. În plus, ele pot fi culese în aproximativ şapte zile.

Avantajele sunt evidenţiate de un studiu recent, primul de acest fel, realizat de Departamentul American de Agricultură (USDA), în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Maryland. Cercetătorii au analizat şi comparat vitaminele şi fitochimicalelel (vitaminele C, E şi betacarotenul) din microvegeale şi din vegetalele în mărime naturală. Aceştia au descoperit că micro-vegetalele au, în medie, de şase ori mai mulţi nutrienţi decât vegetalele mature.

În plus, vitaminele micro-vegetalelor variază în funcţie de locul în care sunt cultivate, momentul recoltării, precum şi calitatea solului în care cresc.

„Micro-vegetalele nu vor înlocui o salată bogată, ce are multe fibre şi este foarte săţioasă. Dar un mănunchi de mico-vegetale, adăugat în salată, aduce un aport substanţial de vitamine", a declarat Gene Lester, cercetător în cadrul Departamentului American de Agricultură, pentru NPR.