Pensionarii mai activi sunt şi cei mai longevivi

17

Exerciţiul fizic, o viaţă socială sănătoasă şi renunţarea la fumat sunt secrete nu doar pentru înfrumuseţarea vieţii, ci şi pentru prelungirea ei. Potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal (BMJ), aceste trei elemente pot prelungi viaţa femeilor cu cinci ani, şi pe cea a bărbaţilor cu şase ani.

Cercetarea a monitorizat, timp de 18 ani, evoluţia a 1.800 de persoane, cu vârsta de 75 de ani şi peste, observând cum se corelează longevitatea cu obiceiurile lor comportamentale, cu activităţile lor de recreere şi reţelele lor sociale.

În timpul perioadei de monitorizare, 92% dintre participanţi au decedat, însă jumătate dintre supravieţuitori au trăit peste 90 de ani. Cei mai mulţi supravieţuitori au fost femei.

Rezultatele au arătat că supravieţuitorii erau cel mai adesea persoane cu educaţie superioară, care aveau un stil de viaţă sănătos, care aveau o reţea socială mai bună şi care luau parte la mai multe activităţi recreative.

Fumătorii, în schimb, au murit cu un an mai devreme decât nefumătorii. Cei care renunţaseră la fumat au prezentat un model de supravieţuire similar celor care nu au atins niciodată o ţigară.

Cel mai puternic element asociat supravieţuirii a fost exerciţiul fizic. Vârsta medie la deces a celor care înotau, mergeau sau făceau frecvent gimnastică a fost cu doi ani mai mare decât a celor care nu au avut aceste obiceiuri.

Per ansamblu, vârsta la deces a celor cu obiceiuri de viaţă sănătoase a fost cu 5,4 ani mai mare decât a celorlalţi.