Frumuseţe ucigătoare: cancer din cauza solarului

307

Puţini sunt aceia care pot spune cu mâna pe inimă că nu regretă niciun gest făcut pentru a arăta mai bine. Fotografiile cu tunsori sau haine la modă, care astăzi arată ridicol stau ca martore pentru greșelile trecutului. Acestea sunt însă cazuri fericite. Cazul britanicei Donna Ballantyne, recent decedată din cauza folosirii solarului, este de cu totul altă factură.

La 16 ani, Donna a început să folosească aparatele cu UV pentru că „a crezut că arată mai bine bronzată", relatează Daily Mail. Într-un interviu de acum doi ani, femeia mărturisea că obișnuia să meargă la solarul automat (cu fisă) de două ori pe săptămână și că făcut așa până la 22 de ani, când s-a căsătorit și a început să meargă mai rar. Cei șase ani de expunere constantă la solar și-au cerut însă plata.

Cu nouă ani în urmă, Donna a aflat că a dezvoltat o formă de cancer de piele. Aproape un deceniu a luptat ca să învingă boala, dar nu a reușit. Nu mai puţin de 19 tumori s-au adunat în corpul femeii de 39 de ani.

Donna și-a petrecut ultimii ani din viaţă strângând bani pentru organizaţiile de luptă împotriva cancerului. Ea a reușit să adune peste 1 milion de lire sterline pentru organizaţiile caritabile. Luni însă, mama a trei copii de 14, 12 și 7 ani, a decedat răpusă de cancer. „Dacă aș putea să dau timpul înapoi, n-aș mai sta nicio secundă din viaţa mea într-un solar," mărturisea ea într-un interviu dat acum doi ani.