Fumatul prenatal al mamei crește riscul de astm la copii

147

Fumatul în timpul sarcinii este asociat cu creșterea riscului de avort spontan, cu greutatea scăzută a copilului la naștere, cu defectele congenitale şi, potrivit unui nou studiu, cu riscul de a dezvolta probleme ale aparatului pulmonar al copilui în viitor, în special astmul bronșic.

Mai multe studii au descoperit faptul că fumul de ţigară poate agrava simptomele astmului la copii,și poate chiar spori riscul de a dezvolta boli pulmonare, însă studiul de faţă prezintă o asociere între fumatul prenatal al mamei și astmul bronșic.

Cercetătorii au consultat 2.481 de copii negrii și hispanici cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, toţi având astm şi provenind în mare parte din familiile cu venituri mici.

Potrivit studiului, aproape 19% dintre mamele afro-americane și 5,5% dintre mamele hispanice au fumat la un moment dat în timpul sarcinii, copiii lor prezentând un risc mai mare de astm, respectiv 50% mai mare faţă de copii are nu au fost expuși fumului de ţigară. Aproximativ 30% dintre copiii hispanici si 38% dintre copii de culoare au prezentat simptome de astm.

„Existau deja o mulţime de motive pentru femei să renunţe la fumat în timpul şi, în mod ideal, înainte de sarcină. Acest studiu oferă o motivaţie în plus femeilor de a renunţa la fumat. Sarcina este o mare oportunitate pentru renunţarea la fumat", afirmă Sam Oh, autorul studiului, profesor la Universitatea din California, San Francisco, potrivit Reuters .