Galerie FOTO: Cum se fac crenvurștii

519

O singură privire prin galeria foto publicată de Business Insider, care expune procesul prin care se obţin crenvurștii într-o fabrică din SUA, te poate convinge să nu te mai atingi niciodată de aceste alimente.

Procesul este relativ simplu. Cele mai proaste bucăţi din carnea de porc, vită sau pui sunt tocate până devin o pastă la care se adaugă apă, amidon, sare și sirop de porumb. Compoziţia se amestecă până devine un fel de piure, după care este turnat în înveliș și pus la afumat. Crenvurştii sunt apoi acoperiţi în apă rece şi sare, iar în final sunt scoşi din înveliş şi împachetaţi.

Crenvurştii şi parizerul sunt printre cele mai ieftine mezeluri şi cele mai nesănătoase, coform Institutului de Cercetări Alimentare. Conţin până la 40% grăsime şi sunt făcuţi cu carne dezosată mecanic, carne MDM. „Această tocătură din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slabă calitate. În unele ţări europene, ea nu poate fi folosită decât în fabrica în care a fost produsă, nu poate fi congelată şi trimisă din loc în loc aşa cum se întâmplă în România”, a declarat profesorul Mencinicopschi, pentru Gândul.

Aceste produse mai conţin și nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, folosit pentru a da mezelurilor culoarea rozalie. „Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene”, mai spune Mencinicopschi.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.