Invenţie remarcabilă pentru dializă

53

O invenţie românească premiată la Salonul de Inventică de la Geneva permite tratarea fără aparat a pacienţilor care au nevoie de dializă şi costă de 10 ori mai puţin decât tratamentul clasic.

Peritoneofiltrare se numeşte metoda de dializă inventată de profesorul Alexandru Ciocâlteu, de la Spitalul „Sfântul Ioan" din Bucureşti, împreună cu doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, informează Mediafax.

„În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul", a declarat doctorul Alexandru Ciocâlteu.

Invenţia a fost premiată cu aur la Geneva, însă metoda de tratament îşi caută încă sponsori. „Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de 10 ori va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilor de 10 ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată interes deosebit", a declarat doctorul Ciocâlteu.

(Foto: redesteptarea.ro)