UE impune Siriei embargoul privind armele

109

Uniunea Europeană a impus un embargo asupra Siriei începând de ieri, 9 mai, și a îngheţat conturile și averile a 13 oficiali sirieni.

Conform unei declaraţii oficiale citate de Associated Press, decizia UE interzice comerţul și transportul către Siria a „armelor și echipamentelor care ar putea fi folosite pentru represiuni interne". În cadrul ultimelor evenimente, forţele siriene au intrat cu armament și tancuri în zone rezidenţiale, în raiduri din casă în casă.

În același timp, UE a anunţat că 13 „oficiali și asociaţi ai regimului sirian" au interdicţie de călătorie oriunde pe teritoriul celor 27 de state ale uniunii. Cei 13 au fost identificaţi ca fiind responsabili de represiuni violente îndreptate asupra civililor, iar numele lor vor apărea în publicaţia oficială a uniunii astăzi. Acestor 13 persoane le-au fost deja îngheţate conturile sau averile de pe teritoriul UE. Săptămâna trecută, un oficial european anunţa că președintele sirian Bashar Assad nu se numără între cei vizaţi.

În Siria continuă de șase săptămâni protestele civile și represiunea autorităţilor asupra demonstranţilor. Conform Syrian Observatory for Human Rights, de la începutul protestelor din martie până acum au murit peste 620 de civili și 120 de membri ai forţelor de securitate. Deși unele măsuri cerute de populaţie au fost îndeplinite, precum ridicarea stării de urgenţă sau desfiinţarea curţii de justiţie a securităţii interne, protestatarii solicită mai departe încetarea abuzurilor și începerea unor reforme democratice în plan politic și economic.

(foto: tmpost.com, bbc)