Jumătate dintre americani iau suplimente nutritive

146

Peste jumătate dintre adulţii americani iau vitamine sau alte suplimente nutritive. Deși statisticile par neschimbate de un deceniu, sunt câteva aspecte care atrag atenţia.

Raportul oferit de Centers for Disease Control and Prevention compară rezultatele a două sondaje, unul din anii 1988-1994 și celălalt din perioada 2003-2008. Dacă în 1990 datele arătau că 42% din populaţia adultă ia vitamine, în 2003-2008 situaţia s-a stabilizat la 53%.

O schimbare majoră este înregistrată la femeile cu vârste de la 60 de ani în sus care iau calciu. Numărul lor a crescut de la 28% în 1990 la 66% în 2003-2006. Două sunt explicaţiile oferite de experţi: creșterea numărului de femei longevive și încurajarea constantă a acestora să apeleze la calciu pentru prevenirea osteoporozei.

Un alt aspect interesant este dat de profilul persoanelor care iau suplimente, aceștia fiind oameni educaţi, cu venituri bune și care deja își iau nutrienţii din dieta echilibrată pe care o au. „E ca și cum am spune că oamenii care iau suplimentele sunt cei care nu au nevoie de ele", spune Regan Bailey, epidemiolog nutriţionist la National Institutes of Health.

Cele mai populare suplimente nutritive sunt produsele multivitamine și multiminerale. Aproximativ 40% dintre cei chestionaţi au confirmat că au apelat la ele. Femeile iau mai multe vitamine, minerale și suplimente nutritive decât bărbaţii, asta și pentru că medicii prescriu fier, acid folic sau calciu pentru femeile însărcinate sau în vârstă.