Madagascarul, posibil focar de ciumă bubonică

238

Închisorile din Madagascar sunt focarele din care ar putea izbucni următoarea mare epidemie de ciumă, avertizează Crucea Roşie.

Crucea Roşie şi Institutul Pasteur din Paris spun că închisorile din această ţară sunt locurile ideale din care o mare epidemie ar putea porni, date fiind supraaglomerarea şi condiţiile precare de igienă şi numărul foarte mare de şoareci. Boala apare ca urmare a curenţilor de aer umed şi fierbinte frecvenţi în luna octombrie a fiecărui an, care favorizează apariţia puricilor. Aceştia pot transmite boala de la şoareci şi alte animale la oameni.

Evaristo Oliviera, de la Crucea Roşie, spune că dacă boala se răspândeşte în închisoare, zidurile nu ar putea opri epidemia.

În Evul Mediu, o treime din populaţia Europei a fost distrusă de ciumă, dar în ultimii 20 de ani au mai fost focare de ciumă în India (1994) şi Indonezia (1997), ultimul focar semnificativ fiind în Peru, în 2010, când 12 persoane au fost infectate. Anul trecut în Madagascar au fost înregistrate 256 de cazuri de ciumă, care s-au soldat cu 60 de decese.

Sursa: BBC