Aplicaţie pentru copiii supraponderali, finanţată cu 650.000 de euro de UE

153

Wello, o aplicaţie creată de o companie din Cluj pentru familiile cu copii supraponderali, a primit de curând o finanţare de 650.000 de euro pentru dezvoltare.

„Prin Planul de Investiţii pentru Europa, sprijinim și astfel de iniţiative antreprenoriale care aduc beneficii reale în societate. Suntem încrezători că această aplicaţie va putea ajuta multe familii să aibă o viaţă mai sănătoasă”, a declarat Cristian Buchiu, șeful adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit pe telefon și are două interfeţe: pentru părinţi, care primesc sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos de la experţi în nutriţie, de la antrenori de fitness și medici generaliști, dar și pentru copii, care sunt motivaţi să slăbească într-o manieră distractivă. Părinţii au posibilitatea de a urmări progresele realizate de copii în timp real, prin monitorizarea activităţilor acestora prin smart device-uri sau telefon. Wello  se adresează familiilor cu copii între 9 și 11 ani.

 „Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a face o schimbare în rândul familiilor din România în relaţia pe care o au cu alimentaţia sănătoasă. Lupta cu obezitatea infantilă este una de durată, de aceea am creat o aplicaţie interactivă și distractivă pentru copii și părinţi. Finanţarea europeană ne-a permis să dezvoltăm o platformă complexă, bazată pe cele mai noi tehnologii, într-un timp scurt”, spune Sveatoslav Vizitiu, cofondator Wello, precizând că aplicaţia va fi lansată și în alte ţări care se confruntă cu obezitatea infantilă.
Potrivit datelor COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), în România, prevalenţa copiilor supraponderali de 8 ani era de 26,75% în anul 2013, iar cea a celor obezi, de 11,6%. „Cu alte cuvinte, în România, 1 din 4 copii de 8 ani are probleme cu greutatea şi 1 din 10 suferă de obezitate. Acest lucru este îngrijorător, deoarece problemele de greutate apărute la o vârstă fragedă afectează dezvoltarea fizică şi emoţională şi sunt asociate cu o serie întreagă de boli grave, precum boli de inimă, diabet, boli ale rinichilor”, a declarat medicul Mihaela Posea, diabetolog şi nutriţionist.
Statisticile arată că suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar 11% dintre români suferă de diabet, principalele cauze fiind lipsa cunoștinţelor legate de nutriţie și sedentarismul.