Solniţele dispar de pe mesele restaurantelor

13

Ministerul Sănătăţii din Argentina a ajuns la un acord cu hotelurile și restaurantele prin care acestea vor renunţa să mai pună pe masa clienţilor solniţe.

Intenţia este aceea de a reduce consumul de sare, în efortul de a combate hipertensiunea. Aroape un sfert din populaţia metropolei Buenos Aires suferă de hipertensiune, adică 3,7 milioane de oameni. „În medie un argentinian consumă 13 grame de sare în fiecare zi, în timp ce recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de sub cinci grame", justifică demersul ministrul sănătăţii. Ministrul e de părere că dacă reducerea ar fi și numai cu 3 grame pe zi, s-ar putea salva 2000 de vieţi omenești pe an.

Măsura nu este atât de extremă pe cât pare, astfel că sarea va putea fi oferită la cerere, dar numai după ce patronul restaurantului gustă mâncarea și confirmă faptul că e nesărată. Guvernul a semnat un acord și cu producătorii din panificaţie pentru reducerea cu 40% a sării din pâine.

Consumul excesiv de sare duce la creșterea hipertensiunii arteriale. La nivel mondial hipertensiunea arterială este considerată principalul factor de risc pentru sănătate, responsabilă de 60% dintre accidentele vasculare şi jumătate dintre afecţiunile cardiace.