Obsesia pentru curăţenie poate declanșa leucemia la copii

6946

În ultimul secol, cel mai frecvent cancer la copii, leucemia, a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale comunităţii medicale. Acum, datorită activităţii prof. Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, s-ar putea să avem un răspuns cu privire la ce factori cauzează această boală.

Leucemia limfoblastică acută (ALL) afectează 1 din 2.000 de copii. În mod straniu, tiparele de infecţie ale stilului de viaţă modern ar fi de vină, dar nu infecţiile în sine, ci tocmai lipsa infecţiilor în primele săptămâni și luni de viaţă. Cercetătorul explică faptul că la baza bolii stă o mutaţie genetică ce are loc în perioada de dezvoltare a fătului în viaţa intrauterină și care este destul de comună și pare să fie pur accidentală, dar doar aproximativ 1% din bebelușii afectaţi vor dezvolta leucemie mai târziu în viaţă, din cauza unei mutaţii secundare care ar fi cauzată de infecţie.

O expunere normală la germeni în primele luni de viaţă permite sistemului imunitar să înveţe cum să lupte corect împotriva infecţiilor. Absenţa unor infecţii naturale în dezvoltarea timpurie este corelată cu răspunsuri anormale ale sistemului imunitar mai târziu în viaţă. Aceasta explică de ce această formă de leucemie declanșată în copilărie este comună în ţările bogate, dezvoltate, dar aproape absentă în cele în curs de dezvoltare, dar și de ce copiii născuţi natural au un risc mai scăzut de a dezvolta această formă de cancer, comparativ cu cei născuţi prin cezariană (bebelușii născuţi natural sunt expuși la mai mulţi microbi faţă de cei născuţi prin cezariană).

Pentru a ajunge la această concluzie, prof. Greaves a efectuat o metaanaliză a studiilor efectuate în ultimii 30 de ani în întreaga lume. Aceasta a cuprins cercetări în genetică, epidemiologie, imunologie, biologie celulară și multe altele. Pe parcursul cercetării, prof. Greaves a exclus pe rând substanţele chimice din mediu, radiaţiile ionizante, undele electromagnetice și influenţa firelor de înaltă tensiune (cabluri electrice) ca posibile cauze ale apariţiei leucemiei, printre altele.

Potrivit analizei publicate în revista Nature Reviews Cancer, acest tip de leucemie poate fi prevenit în totalitate. „Studiul sugerează că leucemia limfoblastică acută are o cauză biologică clară și este activată de o varietate de infecţii la copiii al căror sistem imunitar nu a fost corect amorsat”, a declarat expertul.

Ce pot să facă părinţii care sunt îngrijoraţi de riscul de leucemie? Pentru ca imunitatea organismului să funcţioneze normal, copilul nu trebuie ferit de expunerea naturală la bacterii sau virusuri. „Nu trebuie să fim extraordinar de îngrijoraţi de igiena copilului și obsedaţi de curăţenie. Ar fi bine și să îi încurajăm pe copii să se joace cu alţi copii, în special mai mari și de asemenea hrănirea la sân pentru 3-6 luni ar fi benefică”, spune Greaves.

Teoria lui Greaves face parte dintr-un efort al lumii medicale de a înţelege mai bine microbiota umană și rolul microbilor în general. Aceștia joacă un rol esenţial în sănătatea umană, de la alergii la boala Parkinson, depresie și acum leucemie. Cu toate acestea, profesorul Charles Swanton, de  la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, subliniază că teoria trebuie demonstrată prin studii ulterioare și că părinţii copiilor cu leucemie nu trebuie să aibă remușcări că ar fi putut face ceva în plus pentru prevenirea bolii.