Omega-3 „repară pagubele aduse de junk food"

410

Dietele care conţin o cantitate semnificativă de omega-3 ar putea micşora impactul pe care alimentele nesănătoase, bogate în grăsimi, îl au asupra creierului uman, arată un studiu britanic citat de Daily Mail.

Cercetătorii de la Institutul pe Probleme de Îmbătrânire şi Boli Cronice din cadrul Universităţii din Liverpool (Marea Britanie) au analizat 185 de studii realizate în toată lumea, pentru a putea observa dacă acidul gras omega-3 joacă un rol important în scăderea în greutate. În urma analizei, aceştia au ajuns la concluzia că acest element nu influenţează procesul de reducere a greutăţii. Cu toate acestea, cercetarea a arătat faptul că omega-3 ajută la repararea pagubelor produse de impactul consumului de alimente bogate în grăsimi asupra creierului.

Cercetătorii ştiau că atunci când consumăm alimente bogate în grăsimi, hormonii secretaţi de ţesuturile corpului în sistemul circulator nu ajung la creier din cauza creşterii nivelului moleculelor inflamatorii şi a unui tip de grăsime numit trigliceride. Acest lucru împiedică hormonii în cauză să îşi îndeplinească rolul de a proteja neuronii şi de a ajuta la creşterea numărului acestora. De asemenea, este afectat şi procesul care stimulează creşterea celulelor nervoase.

Cu toate acestea, studiile pe animale au arătat faptul că omega-3 are capacitatea de a influenţa producţia de molecule inflamatorii, ajutând la suprimarea trigliceridelor, restabilind astfel echilibrul şi funcţionarea normală a proceselor implicate în creşterea numărului de celule nervoase.

Dr. Lucy Pickavance, unul din membrii echipei de cercetare, susţine că un consum de produse cu un conţinut ridicat de zahăr rafinat şi grăsimi saturate produce atât o creştere a greutăţii, dar afectează şi metabolismul şi procesarea mentală. Astfel, alimentele de tipul junk food pot afecta procesul de neurogeneză (generarea de celule nervoase noi), dar conduce şi la instalarea obezităţii sau apariţia bolilor neurodegenerative. Ea adaugă faptul că un consum de peşte gras sau de suplimente pe bază de ulei de peşte poate avea efecte benefice asupra sănătăţii.