A fost confirmată legătura dintre stres și bolile autoimune

4212

Persoanele care suferă de tulburări cauzate de stres, inclusv de sindromul de stres posttraumatic (PTSD), pot fi mai susceptibile la a dezvolta boli autoimune, comparativ cu cele care nu se confruntă cu situaţii de stres puternic, sugerează cercetătorii într-un amplu studiu suedez publicat în JAMA (Asociaţia Medicală Americană).

Afecţiunile autoimune au la bază un dezechilibru în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele sănătoase. Frecvente printre bolile autoimune sunt artrita reumatoidă, lupusul, colita ulcerativă și boala Crohn, boala celiacă, scleroza multiplă și diabetul de tip 1.

Oamenii de știinţă au studiat 106.464 de persoane diagnosticate cu tulburări de stres, pe 126.652 dintre fraţii biologici ai acestora fără tulburări de stres și peste 1 milion de alte persoane din populaţia suedeză care nu au avut tulburări de stres.

„Stresul emoţional sever sau prelungit determină modificări ale funcţiilor corporale multiple prin dereglări în eliberarea hormonilor de stres”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Huan Song, de la Universitatea din Islanda, din Reykjavík, și Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia.

Atunci când pacienţilor diagnosticaţi cu PTSD li s-a administrat un tratament antidepresiv, riscul de apariţie a unei boli autoimune s-a redus. A fost deosebit de eficientă în prevenirea apariţiei afecţiunilor autoimune administrarea unei medicaţii specifice pacienţilor care au solicitat ajutor medical la maximum un an de la diagnosticarea cu PTSD. Această constatare sugerează că luarea unor măsuri active pentru reducerea simptomelor stresului poate de fapt contracara riscul de a dezvolta o afecţiune autoimună.

Riscul bolii autoimune a crescut în cazul persoanelor diagnosticate la o vârstă fragedă cu PTSD, iar persoanele care au primit tratament antidepresiv pentru PTSD imediat după diagnosticare au prezentat rate mai scăzute de dezvoltare a bolilor autoimune ulterioare. Conform rezultatelor studiului, persoanele cu tulburări de stres au avut cu 46% mai multe riscuri de a dezvolta o boală autoimună. În plus, șansa de a dezvolta trei sau mai multe afecţiuni autoimune a fost de peste două ori mai mare la persoanele cu PTSD.

Cercetări anterioare au legat tulburările de stres cu un risc crescut de afecţiuni autoimune, însă o mare parte din activitatea de cercetare a oamenilor de știinţă s-a concentrat asupra analizei bărbaţilor care au dezvoltat PTSD în timpul efectuării stagiului militar.

Aproximativ 9 din 1.000 de persoane diagnosticate cu tulburări de stres incluse în studiul publicat în JAMA au dezvoltat boli autoimune în fiecare an, comparativ cu aproximativ 6 din 1.000 de persoane fără tulburări de stres care au dezvoltat afecţiuni autoimune și 6,5 din 1.000 de fraţi biologici.

Există o interacţiune bidirecţională între sistemul imunitar și creier. „Stresul psihologic pe termen lung poate influenţa nivelurile hormonilor de stres și sistemul nervos autonom, care duc la afectarea funcţionării sistemului imunitar. (…) Acest lucru poate duce la creșterea activităţii bolii autoimune și poate declanșa exacerbări ale bolilor autoimune sau poate face persoanele mai predispuse la infecţii, care, împreună cu factorii genetici, se consideră a fi principalii factori etiologici ai bolilor autoimune”, a explicat dr. Michael Eriksen Benros, șeful cercetării la Centrul de Sănătate Mintală Copenhaga, Danemarca.

Poate că cea mai convingătoare concluzie a studiului este legătura puternică dintre stresul psihologic și starea inflamatorie fizică. Cercetătorii sugerează că tulburările psihice ar putea rezulta din inflamaţia creierului. Concluziile unui studiu recent au mers chiar până acolo încât să coreleze în mod explicit inflamaţia creierului cu gândurile de suicid.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul oamenilor care au stări depresive este în creştere, cei afectaţi de depresie la nivel global ajungând la 350 de milioane. În România, peste 2 milioane de români suferă de depresie.