Poate scanarea cerebrală să ajute la prevenirea degradării creierului?

570

Creierul se deteriorează cu mulţi ani înainte să începi să ai orice simptome vizibile. Această avertizare dată de dr Daniel Amen, și confirmată de neuro-psihiatri, ridică dificultăţi în tratarea bolilor corelate cu degradarea cerebrală, precum boala Alzheimer.

La 50 de ani, oameni văd micile probleme de memorie ca fiind un lucru firesc, odată cu vârsta. „Nu e normal," atrage atenţia Amen. „Nici la 70 de ani," spune specialistul. „Înseamnă că deja creierul tău începe să întâmpine dificultăţi."

Dr. Amen a creat un sistem de diagnosticare a problemelor cerebrale, combinând analize ale sângelui, teste cognitive și explorarea istoricului familial precum și tomografia cerebrală SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography). Aceasta arată cum circulă sângele pentu a măsura activitatea cerebrală. Zonele cu alimentare sanguină scăzută sunt reprezentate pe tomografie ca pete pe suprafaţa cerebrală.

Unii pacienţi ai dr. Amen susţin că după ce analizele le-au arătat că au probleme, au efectuat schimbări de dietă și stil de viaţă care i-au ajutat să își îmbunătăţească starea. Însă specialiști citaţi de BBC se întreabă dacă un astfel de sistem de diagnosticare, încă scump (3.600 de dolari), este cea mai bună metodă de a promova un stil de viaţă sănătos.