Premieră la Spitalul Bagdasar: operaţie pentru vindecarea epilepsiei

1724

O echipă formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni va efectua în premieră, la Spitalul Bagdasar-Arseni, un implant de electrozi intracerebrali, în vederea identificării exacte a locului în care se află focarul epileptic şi a extragerii acestuia.

Pacientul care va fi supus intervenţiei a fost diagnosticat cu epilepsie focală, aceasta fiind localizată în zona vizuală a creierului.

Intervenţia, care poartă denumirea de „stereoelectroencefalografie" va fi efectuată de o echipă multidisciplinară condusă de medicul Jean Ciurea.

După implantarea electrozilor, pacientul va fi testat timp de două săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes. Înregistrările de felul acesta le permit medicilor să facă o delimitare clară a zonei din care pornesc crizele şi a relaţiei acestei zone cu ariile vizuale.

Dificultatea intervenţiei constă în a reuşi implantarea electrozilor fără afectarea vaselor de sânge ale creierului, ferind astfel pacientul de complicaţii hemoragice.

În clinicile moderne din Franţa şi Italia, stereoelectroencefalografia a înregistrat rezultate spectaculoase, fapt care a consacrat-o drept o metodă sigură de delimitare a focarului epileptic, informează Mediafax.