Primul copil cu 3 părinţi va vindeca bolile genetice

410

Cercetătorii britanici vor să înceapă testele pentru o nouă tehnică FIV care să ducă la eradicarea bolilor genetice incurabile. Totodată asta ar însemna că doar în doi ani de zile s-ar putea naște primul copil cu material genetic de la trei părinţi.

Guvernul britanic a anunţat marţi că va organiza o consultare publică pentru a stabili dacă legile ar trebui schimbate pentru a fi permisă o asemnea procedură. Este vorba despre recoltarea ADN-ului sănătos din ovulul mamei și transferarea lui într-un ovul donat de altă femeie. Ovulul este apoi implantat la loc în mamă, pentru a evita molipsirea mitocondriilor, care activează celulele. În teorie, copilul va avea material genetic de la mamă, tată și o donatoare, dar fără să moștenească caracteristicile donatoarei.

Dacă mitocondriile nesănătoase ale mamei ar putea fi scoase din proces prin această procedură, bolile genetice ar putea fi prevenite și 100 de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an, relatează Daily Mail.

Profesorul Doug Turnbull, de la Universitatea Newcaste, este cel care a inventat această tehnică și crede că primii pacienţi ar putea intra în tratament în doi, trei ani de zile.

Procedura a cauzat o furtună etică, criticii avertizând împotriva unor copii „hibrizi" care ar putea fi expuși unor riscuri necunoscute, ce s-ar putea transmite mai departe la generaţiile următoare.