Primul copil născut dintr-un uter transplantat

187

Medicii brazilieni au anunţat că a născut un copil sănătos o femeie care a primit uterul prin transplant, de la o femeie decedată. Acesta este primul caz de felul acesta. Atât copilul, născut acum un an, cât și mama sunt bine. Detalii despre acest caz au fost publicate marţi în revista medicală Lancet.

Transplantul uterin de la donatoare vii a devenit o metodă de a trata infertilitatea, în urma unei serii de astfel de intervenţii de succes efectuate în Suedia în 2014, de către primul medic din lume care a realizat transplant de uter, și anume dr. Mats Brannstrom. Nu mai puţin de 11 nașteri au fost înregistrate după ce medicii au folosit această metodă, prelevând uterul de la donatoare vii, de obicei o rudă sau o prietenă.

Medicii sunt de părere că, dacă s-ar face mai multe transplanturi de la donatoare decedate, ar fi posibile mai multe nașteri. Însă 10 tentative similare făcute în Turcia, Cehia și Statele Unite au eșuat. În 2016, medicii de la Clinica Cleveland, SUA, au transplantat un uter de la o donatoare decedată, însă intervenţia nu a avut succes, întrucât pacienta a suferit o infecţie.

Mama fetiţei născute în luna decembrie anul trecut s-a născut fără uter din cauza unui sindrom rar. Femeia, de 32 de ani, psiholog de profesie, a fost de acord să accepte transplantul, realizat dr. Dani Ejzenberg, coordonatorul echipei de transplant de la Școala de Medicină a Universităţii din Sao Paulo, Brazilia. Apoi a conceput copilul prin fertilizare in vitro la șapte luni după transplant, iar donatoarea a fost o femeie de 45 de ani care avea trei copii și care a murit din cauza unui accident vascular cerebral.

„Grupul de medici brazilieni a dovedit că folosirea donatorilor decedaţi este o opţiune viabilă. Aceștia ne pot oferi un număr mai mare de organe decât am crezut că este posibil”, a declarat doctorul Tommaso Falcone. Alţi experţi au fost de părere că informaţiile dobândite în urma unor astfel de proceduri ar putea, de asemenea, să rezolve unele mistere care persistă asupra sarcinii. „Mai sunt încă multe lucruri pe care nu le înţelegem despre sarcină, cum ar fi implantul de embrioni. (…) Aceste transplanturi ne vor ajuta să înţelegem implantarea și fiecare etapă a sarcinii”, a declarat dr. Cesar Diaz. Două alte transplanturi similare sunt planificate în Brazilia.