Riscul de moarte subită, crescut şi printre fumătorii ocazionali

65

Ultimele cercetări au reuşit să cuantifice cât de mult contribuie fumatul la riscul de a suferi o moarte subită şi cum renunţarea la fumat poate reduce la zero acel risc.

Fumatul este un factor de risc binecunoscut pentru bolile de inimă, din cauză că poate distruge vasele de sânge, care se pot sparge şi conduce la un atac de cord. Acum cercetătorii au aflat cât de repede se poate ajunge la un asemenea deznodământ.

Dr. Roopinder Sandhu, de la University of Alberta's Mazankowski Heart Institute, din Canada, scrie în revista de specialitate Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, că femeile care fumează sunt de două ori şi jumătate mai expuse riscului de a suferi un atac de cord fatal, comparativ cu cele care nu au fumat niciodată.

În acest studiu, dr. Sandhu şi colegii săi au urmărit relaţia dintre numărul de ţigări fumate, durata fumatului şi impactul renunţării la fumat asupra riscul de moarte subită, în cazul a 101.018 de femei fumătoare, cu vârste între 35 şi 55 de ani. La începutul studiului, niciuna dintre femei nu a raportat boli de inimă.

Pe durata a 30 de ani, 351 de femei au murit în urma unui atac de cord printre ele chiar şi consumatoare din categoria „light", care fumau între 1 şi 14 ţigări pe zi. Femeile care fumau peste 25 de ţigări pe zi erau de trei mai expuse la acest risc, iar pentru fiecare cinci ani în plus de fumat, riscul creşte cu câte 8%.

Cercetătorii au remarcat şi tendinţe pozitive. Pentru femeile cu boli de inimă care renunţă la fumat, riscul de a suferi o moarte subită se reduce la nivelul unei nefumătoare, în 15-20 de ani, ceea ce înseamnă că daunele pe care fumatul le provoacă inimii sunt reversibile până la un punct, scrie Time.