Cercetătorii caută viaţă sub gheaţa din Antarctica

169

Cercetătorii de la British Antarctic Survey sunt pe lacul Ellsworth, din vestul Antarcticii, unde se pregătesc să foreze prin 3,4 km de gheaţă pentru a ajunge la apă, în căutarea vieţii.

Lacul Ellsworth din Antarctica este complet izolat de restul lumii. Cercetătorii vor să vadă dacă există forme de viaţă care pot să trăiască la temperaturi extreme şi în întuneric beznă. Mostrele de apă le vor spune dacă poate exista viaţă în asemenea condiţii, şi dacă nu, care sunt limitele vieţii.

Munca de pregătire a început luni, când au folosit apă sterilizată fierbinte pentru a crea o cavitate de 300 de metri în gheaţă. Odată ce vor ajunge la nivelului lacului, cu ajutorul unei freze pe bază de apă fierbinte, un proces ce va dura trei zile, cercetătorii vor avea 24 de ore pentru a lua mostre de apă şi sediment, înainte ca freza să îngheţe.

„Este o operaţiune extrem de complexă, dar şi delicată," a declarat unul dintre ingineri pentru Guardian. „Deşi tehnologia de forare pe bază de apă fierbinte a mai fost folosită în trecut, este prima dată când se încearcă săparea prin 3 km de gheaţă, va fi cea mai mare gaură făcută vreodată," a concluzionat el.