Primul ovul uman crescut în laborator

426

Pentru prima dată ovule umane au fost dezvoltate în afara corpului uman, de la stadiul incipient de dezvoltare până la maturitate completă. Cercetarea a fost realizată de academicieni de la Universitatea din Edinburgh, iar rezultatele au fost publicate în revista Molecular Human Reproduction.

Procedura reprezintă o realizare tehnică impresionantă pentru tratarea infertilităţii și ar trebui să fie un ajutor important pentru femeile care nu răspund la fertilizarea in vitro sau pentru fetele tinere care suferă de cancer și care trebuie să facă chimioterapie sau radioterapie, tratamente ce pot cauza infertilitate. Teoretic, aceasta ar putea fi aplicată și la femeile aflate în postmenopauză, deși ar fi dificil să se obţină un segment de ovar care să conţină suficiente celule.

Coordonatorul echipei de cercetători, profesorul Evelyn Telfer, de la Centrul pentru Sănătate Reproductivă din cadrul Universităţii din Edinburgh, a declarat că „posibilitatea dezvoltării pe deplin a ovulelor umane în laborator ar putea lărgi sfera de aplicare a tratamentelor de fertilizare disponibile. Încercăm să optimizăm condiţiile care contribuie la dezvoltarea ovulelor în acest mod și să vedem cât de sănătoase sunt acestea.” Simplul proces de studiere a dezvoltării ovulelor în laborator este un beneficiu major pentru cercetători, iar acum echipa se concentrează pe „optimizarea” tehnicilor folosite pentru a studia evoluţia ovulelor.

În studiile anterioare, oamenii de știinţă au dezvoltat ovule de șoareci în laborator până la stadiul în care au putut fi fertilizate și au produs pui vii și de asemenea au crescut ovule umane, dar dintr-o etapă relativ târzie de dezvoltare.

Acum s-a reușit creșterea ovulelor umane de la stadiile incipiente ale ţesutului ovarian până la maturitate deplină.

Aceasta este o activitate importantă, demonstrând pentru prima dată că ovulele umane pot fi cultivate până la maturitate într-un laborator”, a spus dr. Channa Jayasena, membră a Societăţii pentru Endocrinologie și lector la Imperial College din Londra. Și profesorul Daniel Brison, director știinţific al Departamentului de Medicină a Reproducerii, la Universitatea din Manchester, a fost de acord: „Aceasta ar putea deschide calea pentru conservarea fertilităţii la femei și la fete cu o varietate mai mare de tipuri de cancer decât este posibil folosind metodele existente.”

Cu toate acestea, alţi oameni de știinţă nu sunt convinși de potenţialul procedurii. Profesorul Simon Fishel, de la Grupul de Fertilitate CARE, a declarat: „Comunicatul de presă este poate mai încurajator decât rezultatele experimentului. (…) Așa cum am văzut de-a lungul anilor în multe încercări de a dezvolta gameţi umani in vitro, ceea ce pare a fi normal se poate să nu fie de fapt dezvoltat complet sau să nu fie sănătos.” Și profesorul Robin Lovell-Badge, lider de grup al Institutului „Francis Crick”, a declarat că rezultatele studiului au arătat limitele tehnicii actuale, fiindcă ovulele ar prezenta semne anormale și încă nu se știe nimic despre capacitatea lor de a fi fertilizate.

Aproximativ 9% dintre bărbaţi și aproximativ 11% din femeile de vârstă reproductivă din Statele Unite au prezentat probleme de fertilitate, conform unui studiu publicat de Centrul Naţional de Statistică a Sănătăţii, SUA.

Fertilitatea scade odată cu vârsta la bărbaţi și la femei, dar efectele sunt mult mai mari la femei, mai ales după 35 ani. Astfel, la o treime din cuplurile americane cu probleme, infertilitatea a fost depistată la femei. Rezultatele unui alt studiu amplu arată că un total de 57,3% dintre femeile care au raportat probleme de infertilitate au declarat că au solicitat ajutor medical specializat.

În România, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungând la 50% în cazul femeilor cu vârste de peste 40 de ani. Din păcate însă, 56% dintre femeile care suferă de această problemă nu se adresează medicului.